Kirjoittanut Lari Vesander | heinäkuu 4, 2012

Valmentaja joka rakastaa pelaamista

Sympaattisen Llanelli AFC:n pelaajavalmentaja Andy Legg on päättänyt pelata niin pitkään kuin pystyy. Kuun lopulla 46 vuotta täyttävä Legg saattaa pelata KuPSiakin vastaan.

Llanelli AFC:n pelaajat kiertävät hölkäten Kuopion Keskuskenttää. Välillä pysähdytään venyttelemään, sitten juostaan taas lisää.

Kentällä on kuitenkin yksi henkilö, joka on koko ajan kosketuksissa palloon. Llanellin pelaajavalmentaja Andy Legg pomputtelee, potkii ja heittelee pelivälineitä. Eikä hän tyydy vain yhteen palloon. Parhaimmillaan Leggillä on samanaikaisesti neljä palloa sylissään ja neljä jaloissaan. Ja kun joukkue aloittaa syöttömyllyn, Legg on mukana potkimassa muiden pelaajien kanssa. Kaikesta näkee, että hän rakastaa jalkapalloa sekä pelinä että esineenä.

Legg on Llanellin joukkueen mielenkiintoisin kasvo. Pitkän uran Walesin ja Englannin sarjoissa tehnyt laitapelaaja muistetaan ennen kaikkea pitkistä rajaheitoistaan. Legg oli oman aikansa Rory Delap. Hän pystyi linkoamaan pallon säännöllisesti ja tarkasti yli 30 metrin päähän. Jonkin aikaa hänellä oli nimissään myös rajaheiton maailmanennätys: 44,6 metriä. Jos Legg olisi syntynyt Suomeen, hänestä olisi luultavasti tullut keihäänheittäjä.

Sen sijaan hänestä tuli jalkapalloilija, joka ei malta lopettaa. Tai itse asiassa hän lopetti jo kerran, mutta palasi pelikentille vuonna 2006. Llanelliin hän saapui pelaajana kaudella 2007–2008. Huhtikuussa 2009 hänestä tuli seuran manageri ja sitä pestiä hän on hoitanut yli kolmen vuoden ajan. Unohtamatta tietenkään pelaamista. Legg täyttää kuun lopussa 46 vuotta, mutta hän on silti mukana joukkueen pelaajalistassa.

”Rakastan jalkapalloa ja olen pitänyt itseni sen takia kunnossa”, Legg sanoo jatkamisensa syyksi. ”Urani alkuaikoina eräs kokeneempi pelaaja sanoi minulle, että pelaa niin pitkään kuin pystyt. Siitä ohjenuorasta olen pyrkinyt pitämään kiinni.”

Jotain Leggin sinnikkyydestä kertoo se, että Jari Litmasella on vielä puoli vuosikymmentä matkaa hänen ikäänsä. Walesilainen on toden totta hyvässä kunnossa ikäisekseen, mutta hän myöntää tietävänsä, ettei ole enää nuori. ”Tunnen, että olen tulossa vanhaksi. En pelannut viime kaudella paljoa. Tulin pari kertaa kentälle 20 minuutiksi.”

Samankaltainen lähihistoria

Vuonna 1896 perustetun Llanellin lähihistoria on yllättävän samantapainen kuin KuPSillakin. Sieltä löytyy hissiliikettä, uutta sijoitustaustaista omistajaa sekä harharetkeä lyhytsyöttöpelin pariin.

Seura oli vuosituhannen taitteessa hissijoukkue, joka sahasi Walesin liigan ja divarin väliä. Vuosina 1997–2005 Llanelli putosi liigasta kolme kertaa ja nousi yhtä monta kertaa takaisin. Hissiliike sai päätöksensä kesällä 2005, kun bisnesmies Nitin Parekh osti seuran enemmistö sijoitusyhtiönsä Jesco Groupin nimiin. Parekhista tuli seuran uusi puheenjohtaja, ja hän ilmoitti tekevänsä Llanellista taas ammattilaisseuran.

Muutos vaikutti suurelta. Llanelli oli edellisen kerran ollut ammattilaisseura 1950-luvulla, jolloin seurassa pelasi muun muassa tuleva valmentajalegenda Jock Stein. Vielä saman kesän aikana toppari Stuart Jonesista tuli Llanelli AFC:n ensimmäinen ammattilaispelaaja yli 50 vuoteen. Ennen kauden alkua seuraan tuli kuusi muuta ammattilaista. Näistä viisi oli espanjalaisia. Lisäksi Parekh nimitti espanjalaisen Lucas Cazorla Luquen seuran jalkapallojohtajaksi, koska hän halusi joukkueensa pelaavan viihdyttävää espanjalaista lyhytsyöttöpeliä.

Espanjalainen aikakausi jäi Llanellissa kuitenkin lyhyeksi. Cazorla Luque lähti seurasta jo kauden puolivälissä. Tästä huolimatta seurassa oli alkanut uusi aikakausi. Llanelli sijoittui liigassa toiseksi ja pääsi ensimmäistä kertaa historiassaan pelaamaan europelejä. Siitä alkoi Llanellin europeliputki, joka on kestänyt nyt seitsemän kautta. Lisäksi ”punaiset” voittivat vuonna 2008 Walesin liigan ja viime vuonna Walesin cupin.

Legg haluaa jatkaa

Tätä historiaa vasten Llanelli vaikuttaa luultavasti kovemmalta joukkueelta kuin onkaan. Tosiasia nimittäin on, että seura menetti viime kauden jälkeen tärkeimmät pelaajansa sekä hyökkäyksestä että puolustuksesta. Vuosikaudet ykköstykkinä toiminut, monta maalikuninkuutta voittanut ja Llanellille kaikkiaan 180 maalia 181 ottelussa tehnyt Rhys Griffiths suuntasi Port Talbotiin. Samaan suuntaan lähti myös joukkueen lupaava maalivahti Craig Richards.

Varsinkin Richardsin lähtö sai Leggin suuttumaan. ”Craig oli ykkösemme kymmenen viimeistä peliä viime kaudella ja hän olisi ollut ykkösvahtimme myös tällä kaudella. Olen hyvin pettynyt siitä, että hän päätti lähteä Port Talbotiin vain hankkiakseen hieman nykyistä enemmän”, Legg vuodatti kauden alla.

Kun joukkueesta lähti myös kapteeni Stuart ”ammattilaistoppari” Jones, Llanelli oli jälleen palannut puoliammattilaisjoukkueeksi. Joukkueen nimekkäimmät pelaajat ovat nelikymppisiä jäähdyttelijöitä. Hyökkääjä Jason Bowen ja laitapakki Steve Jenkins ovat molemmat pelanneet Walesin maajoukkueessa, mutta siitä toistakymmentä vuotta aikaa. Jenkins täyttää 40 vuotta tämän kuun 16. päivä, Bowenilla sama lukema tulee mittariin elokuussa.

Tämä kaikki huomioon ottaen KuPSin pitäisi pystyä lyömään Llanelli selvästi ja sen pitäisi pystyä tekemään se jo kotikentällä. Itse asiassa kuopiolaisten kannattaisi ratkaista peli jo kotikentällä, sillä se tarvitsee kipeästi pisteitä myös Veikkausliigassa. Parin viikon täydellinen keskittyminen walesilaisiin puoliammattilaisiin olisi pois liigasta ja siihen KuPSilla ei ole varaa.

Kuopiolaisilla on kaikki edut puolellaan. Walesilaisten kausi ei ole vielä alkanut ja tekonurmi on heille vierasalusta. Kaiken järjen mukaan KuPSin pitäisi voittaa avausosa noin 3-0.

Mutta sillä, mitä pitäisi tapahtua ja mitä tapahtuu, on jalkapallossa ja varsinkin euro-otteluissa vissi ero. Llanelli osoitti tämän itse kesällä 2006, kun siitä tuli ensimmäinen walesilaisseura, joka on voittanut otteluparinsa eurocupissa. Tuolloin uhriksi joutui ruotsalainen Gefle IF.

Lisäksi walesilaiset ovat valmistautuneet KuPSin kohtaamiseen huolellisesti. Joukkueen edustajat ovat käyneet katsomassa kuopiolaisten sarjapelejä pariinkin otteeseen. ”Tiedän KuPSista sen minkä näin viikko sitten Turussa. Lopputulos ei tehnyt heille silloin oikeutta. He ovat hyviä pallon kanssa”, Legg sanoo. Hänestä joukkueessa yksi pelaaja on ylitse muiden. ”Numero 25 (Paul Obiefule) on erittäin hyvä pelaaja. Joukkueen topparit ovat hyviä myös, ja Chris Jamesilla on hyvät jalat.”

Leggin arvio ei tarkoita sitä, että joukkue olisi luovuttanut – kuten sen valmentajakaan ei ole. Legg aikoo pelata vielä ja voi olla, että hän pelaa hieman KuPSiakin vastaan. Mutta todennäköisemmin se tapahtuu Walesissa. Siellä on luonnonnurmi, jota Legg pitää ainoana oikeana pelialustana. ”En pidä tekonurmista. Eihän niillä voi edes liukua. Mutta kai tämä sitten on jalkapallon tulevaisuus”, hän sanoo.

Sitten Legg palaa harjoituskentälle. Siellä on alkamassa peliharjoitus, ja hän haluaa olla siinä mukana. Eikä vain valmentajana vaan pelaajana.

Katso myös kuvagalleria Llanellin harjoituksista:

Mainokset

Responses

  1. Llanellin valmistautuminen ei ole mennyt aivan putkeen. Joukkueelta puuttuu KuPSia vastaan kaksi pelaajaa kaksi vuotta sitten hankittujen pelikieltojen takia ja lisäksi kaksi muuta on sivussa loukkaantumisten vuoksi: http://www.bbc.co.uk/sport/0/football/18713423

    Samassa jutussa Legg kertoo joukkueensa tavoitteeksi Kuopiossa vierasmaalin: ”They are a good team,” said Legg. ”We’ll try to score an away goal and remain in contention for the home leg.”


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: