Kirjoittanut Lari Vesander | heinäkuu 5, 2012

KuPS hukkasi unelma-alkunsa

KuPS-Llanelli AFC 2-1

KuPSilla oli mahdollisuus ratkaista Eurooppa-liigan karsintaparinsa jo avausosassa, mutta se jätti sen käyttämättä. Jatkopaikka ratkaistaan ensi viikolla Walesissa.

Aluksi kaikki näytti sujuvan kuin unessa. KuPSin Eurooppa-liigan karsintaottelu Llanellia vastaan ehti vanheta vain kolme minuuttia, kun Chris James murtautui boksiin ja hankki joukkueelleen rangaistuspotkun. Pallon taakse asettui toppari Markus Joenmäki, joka tykitti pallon varmasti yläkulmaan.

”Hyvältähän se maistui”, Joenmäki totesi osumastaan pelin jälkeen. ”Välillä kadehdin hyökkääjiä, kun he pääsevät tekemään usein maaleja. Se on niin hieno tunne.”

Ensimmäisen vartin ajan koko stadionilla tuntui olevan hieno tunne. KuPS hallitsi ottelua mielin määrin ja pelasi sitä pallonhallintapeliä, jota se ilmoitti jo talvella pelaavansa. Kapellimestareina häärivät Paul Obiefule ja Chris James.

Brittivastustaja sai alkukauden varjojen mailla vaeltaneen Jamesin syttymään täyteen liekkiin. Hän oli kaikkialla ja aiheutti vastustajalle jatkuvasti päänvaivaa. 19. minuutilla hän käynnisti erinomaisen vastaiskun, joka johti KuPSin toiseen osumaan. Llanellin puolustajat repivät Jamesin nurin, mutta muuten epävarmasti tuominnut maltalaiserotuomari katsoi fiksusti tilanteen loppuun ja antoi loistavan hyödyn huomatessaan Ats Purjen pääsevän läpiajoon. Purje sijoitti pallon varmasti alanurkkaan.

Tässä vaiheessa katsomossa spekuloitiin jo sillä, kuinka monta maalia KuPS mättäisi. Huono puoli oli, että myös kupsilaiset alkoivat pitää otteluparia jo ratkenneena. Se oli kaukana siitä. Vaikka walesilaisten tahmea alku oli saanut kotijoukkueen näyttämään Barcelonalta, vierasjoukkueen ongelmiin oli loogiset syyt. Llanelli pelasi ensimmäistä peliään yli kahteen kuukauteen – ja vielä tekonurmella. Se että vieraat näyttivät ensimmäisten parinkymmenen minuutin ajan siltä kuin he hakisivat pelituntumaa vieraalla alustalla johtui siitä, että he tekivät juuri niin.

KuPS oli hyödyntänyt tämän erinomaisesti, mutta nyt kotijoukkueen leirissä uskottiin, että heidän vastustajansa pysyisivät samalla kellaritasolla koko ottelun ajan. Se oli virhearvio. Salama-alku olisi saattanut lannistaa jonkin toisen joukkueen, mutta britit eivät anna jalkapallossa koskaan periksi. Eikä Llanellilla ollut syytäkään. Mitä pidemmälle peli meni, sitä paremman otteen walesilaiset siitä saivat.

Ja avausjakson lisäajalla se sitten tapahtui. Vieraat pelasivat pallon Jason Bowelle, ja 39-vuotias konkarihyökkääjä tykitti pallon takanurkkaan. Yhtäkkiä lähes varmalta näyttänyt ottelupari oli mennyt kupsilaisten kannalta kiusallisesti solmuun.

”Se maali oli koulupoikavirhe. Takaisku johtoasemassa lisäajan viimeisellä minuutilla – sellaista ei vain saa tapahtua”, KuPSin valmentaja Esa Pekonen puhisi pelin jälkeen. ”Siinä ei ollut puolustuksessa mitään kommunikaatiota. Hyökkääjiä oli vapaana useita.”

Heti toisen jakson alussa Pekonen yllätti ottamalla pirteimmän pelaajansa pois kentältä. ”James oli saanut kolhun jalkaan. Päätin säästellä häntä, koska penkillä oli tuoreempia pelaajia”, Pekonen perusteli.

Peliä katsellessa tuli kuitenkin sellainen olo, että Pekosen olisi ehkä kannattanut riskeerata hieman Jamesin kanssa. Ilman adjutanttiaan Obiefule jäi keskikentällä yksinäisesti, eikä KuPS saanut syöttelyä käyntiin. Sen sijaan se viskoi Llanellin toppareille pitkää palloa. Se lahja, jonka ilmapalloiluun tottuneet britit ottivat kiitollisuudella vastaan. ”Menimme mukaan heidän peliinsä. Aloimme roiskia korkeita palloja. Kyllä he niissä pärjäävät. Silloin kun pelasimme maata pitkin, hallitsimme ottelua”, Miikka Ilokin totesi pelin jälkeen.

Samalla kun KuPS takelteli pelinrakentamisessa Llanelli jatkoi siitä, mihin toisen jakson lopussa jäi. Vieraat jopa hallitsivat peliä hienokseltaan ison osan jaksosta. Tasoitus oli pari kertaa lähempänä kuin 3-1-maali. Ensin KuPS-vahti Mika Hilander torjui Bowenin kovan vedon, ja hetkeä myöhemmin walesilaishyökkääjän veto viuhui tolpan ohi.

KuPS sai kunnon pyörityksen päälle uudestaan vasta viisi minuuttia ennen loppua, ja silloin oli jo liian myöhäistä. Llanelli kesti savolaisten loppurynnistyksen ja sai Kuopiosta mukaansa juuri sellaisen tuloksen, jota se sieltä tuli hakemaankin. Loppuvihellyksen tultua walesilaiset näyttivätkin huomattavasti kotijoukkuetta tyytyväisemmältä.

”Ottelun alku oli kauhea. Luulin, että tästä tulisi pitkä ilta”, Llanellin pelaajavalmentaja Andy Legg tunnusti pelin jälkeen. ”Joukkue näytti kuitenkin hyvää sisua ja taisteli itsensä takaisin peliin. Jos säilytämme saman taisteluilmeen kotona, meillä on mahdollisuudet mennä tästä parista jatkoon.”

”Voitto on aina hyvä, mutta meidän olisi täytynyt pitää kovempaa tempoa ja tehdä enemmän maaleja”, Esa Pekonen puolestaan ruoti. ”Tämä oli kuitenkin kolmas pelimme viikon sisään. Siksi toisen jakson esityksemme oli niin väsynyt.”

Peliruuhka on totta, mutta tänään siinä oli selityksen makua. KuPSin olisi pitänyt takoa taululle sellaiset lukemat, että jatkoon menijästä ei olisi ollut minkäänlaista epäilystä. Sen sijaan se hukkasi sille käteen annetut voiton avaimet. Oli kuin mäkilähtöä yrittänyt kuski olisi saanut autonsa käyntiin, mutta sammuttanut sen luullessaan, että mäki kuljettaa auton koko matkan kaupunkiin.

Niin ei kuitenkaan käynyt. KuPSin mäkistartti on nyt muuttunut jyrkkeneväksi ylämäeksi. Ensi viikolla Llanelli on kotinurmellaan huomattavasti valmiimpi ja kovempi kuin tänään. ”Mahdollisuudet ovat 50-50”, Llanelli-luotsi Legg arvioi.

”Eli tulee tasapeli ja me menemme jatkoon”, Pekonen tokaisi takaisin. Jatkopaikka on KuPSille edelleen mahdollinen ja täysin omissa käsissä, mutta totuus on, että kuopiolaiset tekivät otteluparin itselleen tarpeettoman hankalaksi.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: