Kirjoittanut Lari Vesander | heinäkuu 10, 2012

Odotettuakin tasaisempi liigakausi

Liigakaudesta on tulossa jopa tasaisempi kuin siitä odotettiin: puolimatkan krouvissa kärkikolmikko on pisteen, pohjakolmikko kahden ja koko muu kuusikko viiden pisteen sisässä. Kuinka erilaista liigaa pelattiinkaan vuosi sitten.

Vuosi sitten HJK voitti ylivoimaisen esityksen jälkeen Interin, otti yhdeksännen perättäisen voittonsa ja lopetti mestaruustaistelun ennen kuin se ehti alkaakaan. HJK:lla oli voiton jälkeen Interiin kymmenen pisteen kaulan. Kaikki tiesivät, ettei sitä karkumatkaa kurottaisi enää kiinni.

Sarjan toisessa päässä RoPS pelasi yhdeksännen perättäisen ottelunsa ilman voittoa. Rovaniemeläisistä oli kauden alusta saakka povattu liigan heittopussia ja kelvollisen alkukauden jälkeen joukkue oli vihdoin omaksunut roolinsa.

Liigakausi oli vasta puolivälissä, mutta monessa mielessä se oli jo ohi. Mestari ja putoaja olivat jo käytännössä ratkenneet, ja Interin hopea vaikutti lähes yhtä varmalta kuin RoPSin karsiutuminen. Eivätkä nämä ennusmerkit pettäneet. HJK voitti mestaruuden 24 pisteen erolla Interiin.

Vuotta myöhemmin Veikkausliigassa on toisenlaiset tunnelmat. HJK johtaa toki edelleen, mutta vain pisteellä. Klubin juuri voittanut Inter ja IFK Mariehamn vaanivat hallitsevaa mestaria tasapisteissä ja yhden ottelun vähemmän pelanneina. Jos jompikumpi joukkueista voittaa viikonlopun ottelunsa, liigan kärkipaikka vaihtuu. Kaikki on kärjessä vielä auki.

Lähes yhtä tasaista on liigan häntäpäässä. Siellä on kolme joukkuetta kahden pisteen sisässä. Eikä tällä kaudella ole RoPSia, joka rauhoittaisi muiden joukkueiden mielen. RoPSilla oli viime vuonna tässä vaiheessa kautta 11 pistettä. KuPSilla ja Jarolla on niitä nyt 16. Viime vuonna Jaro jäi kahdeksan pisteen turvin kuiville kerättyään 31 pistettä. Tänä vuonna sama saldo riittäisi todennäköisesti vain viimeiseen sijaan.

Veikkausliigasta povattiin tasaista ja tasainen siitä on myös tullut. Kärkikolmikko on pisteen sisässä. Kellarikolmikko on kahden pisteen sisässä. Ja näiden triojen välissä on kuusi muuta joukkuetta viiden pisteen sisällä. Toisin sanoen meillä on jotain, mitä meillä ei viime vuonna ollut: meillä on aivan avoin sarja.

Veikkausliigan tasaisuuteen on useita syitä. Liigassa ei ole RoPSin kaltaista heittopussia, eikä myöskään viime kauden HJK:n kaltaista ylivoimaista hallitsijaa. HJK on jo menettänyt enemmän pisteitä liigassa kuin vuosi sitten. Viime kaudella HJK menetti 33 pelissä 18 pistettä (0,55 per peli). Tällä kaudella se on menettänyt 17 pelissä 21 pistettä (1,24 per peli).

Huonot ovat parempia ja hyvät huonompia kuin vuosi sitten, mutta lisäksi myös joukkueiden sisäiset vaihtelut ovat aiempia suurempia. Kun pelimäärät ovat kasvaneet mutta pelaajamäärät laskeneet, sattuman merkitys joukkueen menestyksessä on kasvanut. Loukkaantumisten, flow-tilojen ja pelaajahankintojen onnistumisen merkitys korostuu tiiviissä sarjassa. Epäonnistunut pelitapakokeilu saattaa heittää mitalikamppailuun povatun porukan kellarikerrokseen. Pakan petaaminen tiiviiksi ja hyvähenkiseksi voi nostaa putoajasuosikin puoleksi kaudeksi mitalikahinoihin, kun onnistumiset ruokkivat toisiaan.

Olisi mukava ajatella, että liiga pysyisi yhtä tasaisena loppuun saakka. Niin tuskin sentään käy. HJK epäonnistui joukkueensa rakentamisessa ja on menettänyt siksikin paljon pisteitä. Tänään helsinkiläiset kuitenkin hankkivat Mika Väyrysen, eivätkä uudet pelaajat välttämättä jää siihen.

Jos pienemmät joukkueet haluavat pärjätä HJK:lle ja Interille, ei riitä, että he ovat kauden puolivälissä tasoissa näiden kanssa. Viime kauden kärkikaksikolla kun on käytettävissään ylimääräinen vaihde. Ne voivat tehdä isojakin hankintoja kesän siirtoikkunassa. Sellaisia hankintoja, jotka muuttavat joukkueiden voimasuhteita. Siksi on vaikea uskoa, että esimerkiksi MyPa olisi kauden päätteeksi 4-5 pisteen päässä HJK:sta ja Interistä.

Mutta lähiviikkoina, suosikkien pelatessa europelejä, mikä tahansa on vielä – ainakin hetkellisesti – mahdollista.

Ja olisihan se hienoa, että viimeisellä kierroksella olisi mahdollisimman paljon auki. Sarjamuotoinen joukkueurheilu on parhaimmillaan silloin, kun erot ovat pieniä ja panokset suuria.

Mainokset

Responses

  1. Saa nähdä miten pian Väyrynen saa HJK:n keskikentän ja pelinrakentelun kuntoon. Olen kahdesti nähnyt Klubin pelaavan tällä kaudella ja molemmilla kerroilla joukkue on jättänyt itsestään todella vaisun kuvan, joten iso työmaa Väykällä on edessään. Toki Klubin soittajat ovat hyviä, mutta tuskin uusi kapellimestari heti ensi istumalta saa koko orkesterin soimaan täydellisesti yhteen..


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: