Kirjoittanut Lari Vesander | heinäkuu 17, 2012

Sopivuus ei ole makuasia

FC Interin paalupaikka Veikkausliigassa on osoitus siitä, että paremmuus voi olla subjektiivista mutta sopivuus ei.

Ennen liigakauden alkua Job Dragtsma kertoi Urheilulehdessä, kuinka hän kasaa joukkueensa: ”Pelaajia etsiessäni en usko siihen, että värvätään vain mitä tahansa pelaajia. Ei, vaikka he saattaisivat absoluuttisesti olla parempia kuin jotkut pelaajistani. En halua joukkueeseeni pelaajia, joita en tarvitse, jotka eivät ole minun kaltaisiani pelaajia.”

Viime kaudella paras esimerkki Dragtsman ajattelusta oli maalivahti Magnus Bahne. On makuasia onko Bahne parempi maalivahti kuin hänen edeltäjänsä Patrick Bantamoi. Sen sijaan on kylmä fakta, että hän on Interille sopivampi maalivahti kuin Bantamoi.

Tämän näkee monesta asiasta, mutta luultavasti kaikkein parhaiten avauksista. Hollantilaisen pelifilosofian mukaan maalivahti on ensimmäinen hyökkääjä. Tämä sopi huonosti Bantamoihin. Hän pyrki laittamaan pallon aina mahdollisimman nopeasti takaisin peliin. Hänen oli pakko. Heikosti avaava Bantamoi ei voinut laittaa palloa sinne minne haluaisi, joten hänen oli yritettävä laittaa se mahdollisimman nopeasti sinne, missä oli tilaa.

Bahnen ei tarvitse. Hän voi ottaa aikansa heittojensa ja potkujensa kanssa, koska hän luottaa avauksiinsa. “Bantamoi oli hyvä torjuja, mutta Bahne sopii paremmin pelityyliimme. Bahne on rauhallisempi. Olen tyytyväinen häneen”, Dragtsma sanoi viime kauden alussa. Bantamoi ei ollut hänen kaltaisensa maalivahti.

Tällä kaudella Inter on ehkä enemmän valmentajansa näköinen joukkue kuin koskaan aikaisemmin. Se on pitkän prosessin tulosta, ja tuo prosessi on syy siihen miksi Inter johtaa nyt sarjaa.

Dragtsman prosessissa on monta osaa. Yksi niistä on selkeä pelitapa. Interin peliajatus on niin selkeä, ettei joukkue hukkaa itseään – ainakaan pitkäksi ajaksi. Se on suuri etu 33 ottelun sarjassa, sillä se estää suuret notkahdukset. Peliajatuksen pysyminen kirkkaana edellyttää kuitenkin oikeita pelaajia. Juuri tämän seikan kanssa Dragtsma on edistynyt täksi kaudeksi eniten.

Edistymisen ydin on siinä, että Dragtsma on oppinut, miten omistaja Stefan Håkansin varakkuuden suoma etu siirtomarkkinoilla maksimoidaan. Ennen Dragtsmalla oli tapana hankkia joukkueeseensa keskikesällä tukku uusia pelaajia, joista iso osa ei koskaan sopeutunut pelityyliin. Usein kävi niin, että hankinnat sotkivat joukkueen peliä enemmän kuin paransivat sitä.

Täksi kaudeksi Dragtsma on käyttänyt markkinaetuaan paremmin. Koska Interillä on varaa maksaa pelaajille palkkaa kautta edeltäviltä kuukausilta, se on voinut hankkia vahvistuksensa hyvissä ajoin ja ajaa heidät sisään pelityyliin. Talvella se toimi juuri näin. Pim Bouwman ja Irakli Sirbiladze olivat joukkueen käytettävissä jo kaksi kuukautta ennen sarjan alkua. Kun muut joukkueet etsivät hiki hatussa viimeisiä vahvistuksia, Dragtsma hioi kaikessa rauhassa palapeliään entistäkin parempaan kuntoon.

Interistä lähti viime kauden jälkeen pois paljon pelaajia, mutta enimmäkseen he olivat ”vääriä” pelaajia. Inter ei tarvinnut Toni Kalliota tai Daniel Osinachia. Käytännöllisemmät pelaajat Dragtsma taas korvasi vaihtoehdoilla, jotka olivat sekä sopivampia että parempia. Tero Mäntylä oli korvattu jo etukäteen Babacar Diallolla. Federico Scoppan ja Mika Mäkitalon tilalle Dragtsma hankki Bouwmanin, joka on sarjan paras pelintekijä. Sami Sanevuoren paikan monikäyttömiehenä otti vielä monikäyttöisempi Daniel Antunez.

Kenties ratkaisevin muutos Interissä on kuitenkin ollut Timo Furuholmin vaihtuminen Irakli Sirbiladzeen. Jälleen on makuasia, kumpi kaksikosta on parempi hyökkääjä. Sen sijaan ei ole epäilystäkään siitä, että Sirbiladze on Interille Furuholmia sopivampi hyökkääjä.

Sirbiladzen kanssa Inter on tasapainoisempi ja ehjempi joukkue kuin se oli Furuholmin kanssa. Tämä johtuu osittain siitä, että Sirbiladze on Furuholmia enemmän joukkuepelaaja. Mutta vielä enemmän se johtuu siitä, että Sirbiladzen vahvuudet ovat niitä, jota Dragtsma keskushyökkääjältään odottaa.

Dragtsman systeemissä keskushyökkääjä on ideaalitilanteessa kohdehyökkääjä, joka joutuu pelaamaan paljon selkä maaliin päin. Sirbiladze on tässä roolissa kuin kotonaan. Hän suojaa palloa hyvin, osaa jakaa ja syöttää sitä, sekä voittaa pääpalloja. Mikään edellä manituista ei varsinaisesti ollut Furuholmin vahvuus, vaikka hänellä oli paljon muita hyviä ominaisuuksia. Sirbiladzen ansiosta Inter pystyi myös pelaamaan alkukaudesta aiempaa suoraviivaisemmin. Se oli iso apu huonokuntoisilla kentillä. Ei ole ihme, että Dragtsma varmisti Sirbiladzen tulon Interiin jo ennen kuin viime kausi oli ohi.

Kuten maalivahtien kanssa, nytkään ei ollut kyse siitä, kumpi on parempi pelaaja. Kyse on siitä, kumpi sopii paremmin kokonaisuuteen. Paremmuus voi olla subjektiivista, sopivuus ei. Sirbiladzen kanssa Inter on parempi joukkue.

Sirbiladze, Bahne ja Bouwman ovat osasyyllisiä siihen, että Inter on pelannut tällä kaudella niin hyvin kuin se on pelannut. Puhumattakaan mahtavasta Mika Ojalasta, joka on tehnyt viimeisen 1,5 kauden aikana 47 liigaottelussa tehot 25+31. Moni jääkiekkoilija olisi noista tehoista ylpeä, jalkapalloilijasta puhumattakaan.

Ojala pelaa väärässä sarjassa. Sunnuntaina hän teki voittomaalin ja syötti kaksi muuta, kun Inter kukisti JJK:n 3-2. Molemmat joukkueet olivat euroruuhkan keskellä, mutta siinä missä JJK säästeli paria avauksen pelaajaansa, Inter pelasi parhaillaan. Ratkaisusta näki selvästi, mikä on Interin tämän kauden tavoite. Se haluaa voittaa mestaruuden.

Siihen joukkueella on edelleen kaikki mahdollisuudet. Mestaruuteen on perinteisesti vaadittu vähintään 2 pistettä per peli -tahtia. Tähän mennessä yksikään joukkue ei ole vielä yltänyt siihen. Inter on tuosta tahdista kaksi pistettä jäljessä. Se tarkoittaa sitä, että Inter ei ole sarjakärjessä ylivertaisuutensa ansiosta. Se on siellä prosessinsa ansiosta.

HJK:lla on edelleen kokonaisuutena parempi materiaali kuin Interillä, mutta Klubin peliajatus on ollut viime aikoina hukassa. Se ei onnistunut hankinnoissaan yhtä hyvin kuin Inter. Siksi HJK on kompuroinut.

Vaikka kausi on ollut erittäin tasainen, on epätodennäköistä, että mestaruus voitettaisiin alle 65 pisteellä. Se tarkoittaa, että tuleva mestari joutuu ottamaan vielä pienen loppukirin. Interillä tuo kiriresepti on yksinkertainen: sen täytyy alkaa taas voittaa vieraspelejään.

Inter on hävinnyt viisi edellistä vieraspeliään. Jos joukkue saa vierasvireensä käännettyä, sillä on kaikki mahdollisuudet kasvattaa johtoaan ja nousta mestaruustaistossa haastajasta suosikiksi.

Mainokset

Responses

 1. Kiva blogi! Uskon kyllä HJK:n vievän mestaruuden tänäkin vuonna.

  • HJK on edelleen suosikki, varsinkin, kun Väyrynen näyttää edelleen olevan pelimies. Mutta olisi mukavaa, jos mestaruustaistelussa riittäisi jännitystä viimeiselle kierrokselle asti.

   • Entäs IFK Mariehamn? Kausi on alkanut kuitenkin aika hyvin heillä. Itse en usko heidän yltävän, kun maksimissaan kolmanneksi.

   • En jaksa uskoa, että IFK pysyy loppuun saakka mukana mestaruustaistossa. Toisin sanoen olen samaa mieltä kuin sinäkin: ahvenanmaalaiset löytyvät kauden päätteeksi korkeintaan sijalta kolme (todennäköisesti vähän alempaakin). Silti ei voi kiistää, etteikö joukkue olisi yllättänyt positiivisesti. Jälkikäteen ajateltuna moni (minä mukaan lukien) aliarvioi IFK:n ennen kautta. Jotkut taisivat pitää saarelaisia putoajakandidaattina, itse arvioin joukkueen 8:nneksi.

    Yksi syy tähän on luultavasti se, että joukkue alisuoritti viime kaudella. Toinen taas se, että IFK on perinteisesti ollut kuin tähtipelaajansa Petteri Forsell: iskussa alkukaudesta mutta hyytynyt kesän tullen. Moni odotti, että näin kävisi nytkin, mutta IFK on jatkanut hyviä otteitaan kesälläkin.

    IFK:lla on hyvä materiaali. Topparipari Lyyski-Kojola on sarjan parhaita. Petteri Forsell oli alkukauden paras pelaaja. Ja niin edelleen. IFK satsasi viime vuonna fiksusti joukkueeseen hankkimalla muutaman suomalaisvahvistuksen TamU:n raunioista. Tällä kaudella joukkue on saanut nauttia näiden rekrytointien hedelmistä.

    Kuopiosta käsin IFK:n menestys vaikuttaa hieman oudolta, sillä joukkue on ollut molemmilla vierailuillaan Keskuskentällä vaisu. Edellisen KuPS-tappion jälkeen arvelin, että IFK:n kausi on taittumassa. Voi olla, että niin on käymässä – joukkue on voittanut vain yhden viimeisistä viidestä liigapelistään. IFK:n seuraavat kolme vastustajaa ovat JJK, Inter ja TPS. Niiden pelien jälkeen nähdään alkaako IFK valua keskikastiin vai jääkö se pysyvämmin mitalitaisteluun.

 2. Eiköhän se ykköspelaajien käyttö JJK-pelissä liittynyt enemmän siihen että penkillä ei ollut enää mitään vaihdettavaa. Nikkari poissa ja Bahne myös. Tälläinen tyhjää kumiseva myytinrakentelu on hiukan hassua.

 3. Loistava analyysi.
  Miten Interin pelityyli tulee mielestäsi muuttumaan, kun Bahne on kaksi kuukautta sivussa? Voiko se ratkaista jopa mestaruuden?

  • Interillä on seuraavan kahden kuukauden aikana yhdeksän liigamatsia ja siihen vielä päälle HJK-matsi 23. syyskuuta. Bahnen loukkaantuminen voi hyvinkin ratkaista mestaruustaistelun. Tosiasia nimittäin on, että Inter on aivan eri joukkue riippuen siitä onko maalilla Bahne vai Reponen. Tämän näkee puhtaasti tilastoistakin:

   Bahne
   10 peliä 8-0-2
   Pisteet ja keskiarvo: 24, 2,4 pistettä per peli
   Voittoprosentti: 80
   Nollapelejä: 5 (50%)
   Laskettuja maaleja: 7 (0,7 per peli)

   Reponen
   6 peliä 1-2-3
   Pisteet ja keskiarvo: 5, 0,8 pistettä per peli
   Voittoprosentti: 17%
   Nollapelejä: 0
   Laskettuja maaleja: 14 (2,3 per peli)

   Laitetaan keskeiset tilastot vielä rinnakkain (Bahne ensin):
   Pistekeskiarvo: 2,4-0,8
   Voittoprosentti: 80-17
   Nollapelejä: 5-0
   Laskettuja maaleja per peli: 0,7-2,3

   Bahnen kanssa Inter on voitokkaampi ja tiiviimpi. Bahnen kanssa voittoon riittää yleensä yksi tai kaksi maalia, Reposen kanssa niitä vaaditaan kolme tai neljä. Jos Reponen pelaisi enemmän, hänen tilastonsa luultavasti paranisivat ainakin hieman. Mutta mikäli Inter haluaa pysyä mukana mestaruustaistossa, ”hieman” ei riitä.

   Jos olisin Dragtsma, siirtoikkunan ensimmäinen hankintani olisi kokenut, varmanäppinen maalivahti, joka osaa avata peliä ja ohjata puolustusta.

 4. Kokenutta ja varmanäppistä maalivahtia ei Suomesta ole saatavilla, jos JJK ei suostu vuokraamaan Szerovayta loppukaudeksi.
  Todennäköisin vaihtoehto on, että Reponen parantaa otteitaan, eikä Bahnelle hankita korvaajaa. Selkävammasta toipuminen voi tosin venahtaa helpostikin kuukaudella parilla.
  Tässä tullaan taas siihen, milloin Håkansin mitta täyttyy. Satoja tuhansia tappiota joka vuosi, Ojala ja Kauko siirtymässä ilmaiseksi muualle, yleisöä ei kiinnosta, koska toimistossa ei ole markkinointiväkeä ja nyt mestaruus on vaarassa livetä loukkaantumiseen.
  Ennen tätä päivää pidin Interiä ehdottomana ykkössuosikkina mestariksi. En enää.

  • Voi olla, että Håkansin mitta täyttyy joskus, mutta tuskin vielä nyt. Mestaruusmahdollisuus on siitä jännä juttu, että se saa omistajan aina raottamaan kukkaronsa nyörejä. Kuopiossa tähän riitti tällä kertaa pieni mahdollisuus europeleihin. Lahtihan lupasi hiljattain tänne pari vahvistusta. Vaikea kuvitella, että Håkans ei olisi luvannut Dragtsmalle samaa – varsinkin kun joukkueessa tuntuu olevan kollektiivinen mestaruusnälkä.

   Mutta mitä hyviin maalivahteihin tulee, niin heitä ei ole helppo löytää. Kysykää vaikka Arsene Wengeriltä tai Alex Fergusonilta (Massimo Taibi, anyone?). Tällä kaudella Veikkausliigassa VPS ja IFK Mariehamn ovat onnistuneet hyvin ulkomaisissa veskarivärväyksissään (Bouna Coundoul ja Simon Nurme). Onnistumiset eivät ole siinä mielessä yllättäviä, että VPS-luotsi Olli Huttunen on maalivahtilegenda ja IFK:lla taas on hyvät suhteet Ruotsiin.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: