Kirjoittanut Lari Vesander | heinäkuu 22, 2012

Inter järjesti maalimyrskyn

KuPS-Inter 0-6

Inter kävi Keskuskentällä näyttämässä, miksi se johtaa Veikkausliigaa. Turkulaiset murskasivat KuPSin ylivoimaisen esityksen jälkeen.

Turun Inter järjesti Keskuskentällä esityksen, joka ei jättänyt sijaa selittelyille. Vierasjoukkue määräsi pelin tahdin alusta asti ja takoi lopulta taululle murskaavat 0-6-lukemat. ”Ei tässä ole hirveästi seliteltävää. 6-0 oli tänään se tasoero”, KuPSin kapteenina toiminut Tero Taipale totesi pelin jälkeen.

Vierailla oli Keskuskentällä isännän otteet. Turkulaiset ottivat pelin haltuun alkupotkusta alkaen. Alun hallintajakso huipentui 10. minuutilla, kun Joni Kauko puski avausmaalin Pim Bouwmanin antamasta kulmasta.

Avausmaalinsa jälkeen Inter näytti mitä tarkoittaa se, että pallo tekee työn. Joukkue rytmitti pallonhallinnalla täydellisesti pelin tempoa. Se lepäsi syöttelemällä ja se puolusti pitämällä KuPSin poissa pallosta vaarallisilla alueilla. Turkulaisten avausjakson esitys oli suvereenein, joka Keskuskentällä on tällä kaudella nähty.

Interin avausjakso huipentui kahteen maaliin tauon lopulla. Ensimmäisen teki Guy Gnabouyou Kaukon syötöstä. Jälkimmäisessä oli asialla Henri Lehtonen. 2-0-maalin todellinen arkkitehti oli kuitenkin hienon ottelun pelannut Irakli Sirbiladze. Georgialaishyökkääjä aloitti hyökkäyksen voittamalla Markus Joenmäen puolustuspään kaksinkamppailussa. Joenmäki spurttasi epätoivoisesti Inter-hyökkääjän perään ja yritti lopulta taklata tätä – vain kaatuakseen itse maahan Sirbiladzen jatkaessa matkaansa. Hetkeä myöhemmin pallo oli KuPSin maalissa ja ottelu käytännössä ohi.

Georgialaisen fyysisyys jäi elävästi myös Tero Taipaleen mieleen. ”Yritin pari kertaa töötätä miestä, mutta se ei liikkunut minnekään”, Taipale huokaisi. Sirbiladze voitti käytännössä kaikki kaksinkamppailunsa. Kun Kauko teki pitkälti saman keskikentällä, ei Interillä ollut hirveää hätää. Peli oli ohi taukoon mennessä, mutta pahempaa oli vielä tulossa.

Tauolla taivaat aukesivat ja Keskuskentällä alkoi ottelun loppuun saakka kestänyt rankkasade. Tässä tilanteessa valmentaja Esa Pekonen olisi voinut noudattaa alkuperäistä kierrätyssuunnitelmaansa, mutta hän oli niin kyllästynyt Vjatseslav Zahovaikon saamattomuuteen ja Jerry Voutilaiseen huonoon laitapuolustamiseen, että Miikka Ilo ja Ats Purje tulivat toiselle jaksolle kentälle. Hetkeä myöhemmin Chris James korvasi näkymätöntä miestä kentällä leikkineen Sander Purin.

Vaihdot virkistivät KuPSia hieman, mutta maalit teki edelleen Inter. 73. minuutilla Sirbiladze kruunasi iltansa tykittäessään kaikessa rauhassa pallon maaliin. Kun KuPS ei käyttänyt loppuhetkien paikkojaan, Inter takoi taululle vielä kaksi osumaa lisää. Ensin Daniel Antunezin keskitys lipsahti takanurkkaan, ja heti perään vaihtopelaaja Maximiliano Asis puski uransa ensimmäisen liigamaalin.

Ja kun noin 170-senttinen, ylipainoinen hyökkääjä puskee pallon verkkoon, puolustuksessa ei ole kaikki kunnossa. ”Tämä oli surkeaa puolustamista. Valtaosa maaleista tuli 3-5-hyökkäyksistä, joiden pitäisi olla ihan peruskauraa. En viitsi mainita nimiä, mutta joillakin ei ollut tänään hommat hallussa boksissa”, Esa Pekonen tylytti pelin jälkeen.

Myös Pekonen myönsi Interin voiton olleen täydellisen ansaittu. Kuopion murskajaiset olivat hyvää jatkoa Interin torstaiselle 1-1-vierastasapelille Twenteä vastaan. ”Se tasuri antoi meille paljon virtaa ja uskoa omaan tekemiseen”, Joni Kauko totesi pelin jälkeen. Itseluottamus näkyi koko joukkueessa, mutta erityisesti maalivahti Eemeli Reposessa, joka teki torjunnoillaan tyhjäksi KuPSin harvat maalintekoyritykset.

Toki Hollannin-reissu oli vaatinut Interiltäkin veronsa. Joukkuetta valmensi Kuopiossa Job Dragtsman sijaan Jami Wallenius. ”Luulen, että kaikki jännitys Hollannin-reissusta purkautui kerralla. Job on vatsataudissa”, Wallenius totesi kollegansa voinnista.

Siinä missä Inter oli saanut europelistään virtaa, niin KuPS näytti menettäneen Israelin-reissun myötä mehunsa täysin. Toisaalta tämä oli odotettua. KuPS on jo pitkään ollut ongelmissa peliruuhkissa, ja kun päälle lisätään yhteensä 40 tuntia matkustamista, voi lopputulosta pitää odotetunsuuntaisena.

Tässä mielessä kuopiolaiset ovat nyt mielenkiintoisessa tilanteessa. Jos KuPS häviää torstaina, se on joukkueelle henkisesti kova paikka. Jos KuPS voittaa torstaina, se on joukkueelle fyysisesti kova paikka. Kahdella rintamalla taisteleminen vaikuttaa väistättä joukkueen jaksamiseen. Seuran omistaja Ari Lahti on jo ilmoittanut olevansa valmis hankkimaan pari lisäpelaajaa, ja Pekonen on valmis ottamaan ne vastaan.

Vahvistusta KuPS tarvitsee ainakin hyökkäyspäähän. Ykköskärki Ilja Venäläinen on ollut koko kauden selkävaivainen ja pystynyt pelaamaan vain silloin tällöin. Esimerkiksi torstain euro-ottelu jää Venäläiseltä todennäköisesti väliin. Kun Vjatseslav Zahovaiko ei ole vastannut tilastojensa luomia odotuksia, KuPSilla on nyt ratkaistavanaan hyökkääjäongelma.

Mainokset

Responses

  1. mielenkiintoa herätti myös Kupsin edelleen käyttämä ”nolla-taktiikka”, tarkoittaen että miehet ovat levittäytyneet linjaksi ylös ja alas sekä laidoille, keskikentän keskusta jätetään miehittämättä 🙂 ihmetyttää miten Kups on pallonhallintaa talven treenannut jos siitä ei näy ennen ja jälkeen taktiikanvaihdoksen mitään merkkejä pelissä, suurimpana ihmetyksenä se etteivät hyökkääjät porrasta ollenkaan ja keskikentällä on koko ajan se lentokenttä johon ainoastaan Obiefule uskaltautuu?


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: