Kirjoittanut Lari Vesander | heinäkuu 26, 2012

Paras tappio ikinä

KuPS-Maccabi Netanya 0-1
Yhteismaalit 2-2, KuPS jatkoon vierasmaalisäännöllä.

KuPS raivasi vierasmaalisäännön turvin tiensä Eurooppa-liigan kolmannelle karsintakierrokselle. Niukasti kotitappiosta huolimatta kuopiolaisten jatkopaikka oli täydellisen ansaittu.

0-1-tappio on tuskin koskaan tuntunut niin hyvältä kuin tänään Keskuskentällä. Kun erotuomari puhalsi pilliinsä, stadion puhkesi raivokkaisiin suosionosoituksiin. KuPS oli raivannut tiensä Eurooppa-liigan kolmannelle karsintakierrokselle ja se oli tehnyt sen tyylikkäästi.

Maukkaan lisän riemuun toi se, että KuPSin jatkopaikka oli ansaittu. Se teki tyylipuhtaan ryöstöretken Israeliin ja pelasi sen päälle hyvän kotiottelun. KuPS hallitsi täydellisesti ottelun toista jaksoa. Valmentaja Esa Pekonen totesikin aiheellisesti, ettei hänen joukkueellaan ollut tänään käytännössä mitään hätää.

Maccabi-pelissä KuPSilla oli käytännössä yksi heikko hetki. Se osui 40. minuutille, jolloin maalivahti Mika Hilander tuli puolivalolla maalinedustilanteeseen, eikä ehtinyt palloon. Peliväline toimitettiin Achmad Sabaalle, jolla oli helppo työ laittaa pallo tyhjään rysään.

Osuma meni Hilanderin piikkiin, mutta siitä mitä sen jälkeen tapahtui maccabilaiset saavat itse ottaa täyden vastuun. Joukkue sai maalista selvästi itseluottamusta, jopa niin paljon, että se lipsahti ylimielisyyden puolelle. Vierasjoukkue alkoi toisen maalin metsästämisen sijaan pelata aikaa. Sillä tavoin se onnistui toki säilyttämään 0-1-lukemat tauolle, mutta samalla se riskeerasi momentuminsa. Ja se riski ei kannattanut.

Esa Pekosen valmennustyylissä on puutteensa, mutta yhden asian Pekonen hallitsee paremmin kuin useimmat kollegansa, ja se on joukkueen herättäminen tauolla. ”Peksa sanoi meille, että teillä on tilaisuus, älkää hukatko sitä”, konkaripakki Tero Taipale kertoi pelin jälkeen. Reseptiin kuului muutakin kuin motivaatiotokaisu: KuPS päätti tauolla pitää jatkossa enemmän palloa ja ottaa pelin haltuunsa.

Se suunnitelma toteutui täydellisesti. Toisella jaksolla KuPSin pelistä ei puuttunut kuin viimeistely. Etchu Tabella ja Aleksi Paanasella oli huippupaikat ottelun ratkaisemiseksi, mutta lopulta kotijoukkue pystyi suorittamaan tehtävänsä ilman maalejakin. Se väsytti pallonhallinnalla ja taklauksilla vastustajansa. Tässä työssä alkukauden parjattu pallonhallintakokeilu oli isoksi avuksi. KuPS oli Maccabia vastaan oivallinen futishybridi telaketjufutiksen ja pallonhallintapelin parhaista puolista.

”Toisella jaksolla vastustaja vain väsähti”, Taipale totesi. 39-vuotias konkari oli tästä paras esimerkki. Hän spurttasi monesti itseään huomattavasti nuorempien vastustajien ohitse. ”Meinasin sanoa niille, että lopeta jalkapallo, jos et minua saa kiinni.”

Loppuvihellyksen soidessa Taipale oli yksi onnellisimmista pelaajista. Tosin kilpailu oli kova, sillä riemu suorastaan repesi KuPS-leirissä. Jatkopaikka arvostettiin Kuopiossa korkealle, eikä pitkän uran tehnyt Taipale ollut tässä mikään poikkeus. ”Kyllä tämä nousee suurimpien pelien joukkoon. Me lähdettiin Ladalla Mersua vastaan ja kiihdytettiin lopussa ohi”, Taipale vertasi.

Jos KuPS oli Maccabia vastaan Lada, niin se oli niin hyvin viritetty, ettei yksittäinen sakkaus saanut sitä pysähtymään. ”Maali oli sellainen sähläys, että onneksi tämä ei ratkennut siihen”, Pekonen kiitteli pelin jälkeen. ”Meidän olisi pitänyt ratkaista ottelu toisen jakson paikoista, mutta viimeistely oli jälleen vaikeaa.”

Maccabin joukkue oli pelin jälkeen kuin puulla päähän lyöty. Paras osoitus tästä oli joukkueen valmentajan Tal Baninin ilmoitus, että lehdistötilaisuus täytyi pitää kiireaikataululla, ettei hänen joukkueensa myöhästyisi lentokoneesta. Jos ottelu olisi mennyt jatkoajalle ja Maccabi ottanut siellä voiton, Maccabin ”lentoaikataulut” olisivat todennäköisesti olleet hyvin erilaiset.

”Tämän on ensimmäinen kerta valmentajaurallani, kun olen surullinen voiton jälkeen”, Banin totesi. Hän selitteli tappiota avainpelaajien poissaoloilla ja kertoi, ettei joukkue ole tottunut pelaamaan keinonurmella. Ensimmäisen jakson ajanpeluusta hän totesi: ”Se ei kuulunut suunnitelmiin. Niin vain kävi.”

Maccabin maalin jälkeinen himmailu olikin ainut asia, jossa KuPS tarvitsi tässä otteluparissa onnea. Kaiken muun se hoiti itse, ja sai työnteostaan parhaan mahdollisen palkinnon.

Seuraavalla kierroksella KuPS kohtaa turkkilaisen Bursasporin. Ensimmäinen osa pelataan ensi torstaina Keskuskentällä.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: