Kirjoittanut Lari Vesander | heinäkuu 30, 2012

Sarjataulukko ei kerro päivän kuntoa

KuPS on erinomainen esimerkki siitä, että sarjataulukko välttämättä kerro totuutta joukkueiden tuoreista voimasuhteista ja että keskikauden hyvästä vireestä ei saa aina tunnustusta.

Tasaisessa sarjassa on välillä vaikea hahmottaa joukkueiden kuntokäyriä. Tämän kauden Veikkausliiga on tästä erinomainen esimerkki.

Otetaan vertailuun vaikkapa KuPS ja MyPa. KuPS pelasi suorastaan surkean alkukauden ja saalisti kahdeksasta ensimmäisestä pelistään vain kolme pistettä. MyPa hankki samassa ajassa 18 pistettä.

Tasaisessa liigassa tällaiset putket kannattelevat tai vainoavat joukkueita pitkään. Kun liigaa on pelattu 19 kierrosta, MyPa on edelleen reilusti KuPSin edellä. Silti joukkueiden kuntokäyrät ovat osoittaneet jo hyvän aikaa täysin päinvastaisiin suuntiin.

Sarjataulukosta tämän on huomannut kuitenkin vain siitä, että joukkueiden välinen ero on kaventunut 15 pisteestä seitsemään pisteeseen. Lisäksi MyPa on pudonnut muutaman sijan, mutta mistään romahduksesta ei ole puhuttu, vaikka Myllykoskella on menossa juurikin sellainen.

Kesäkuun lopussa MyPa löi pöytään viimeisimmän yllätyksensä: 4-0-voiton Interistä. Se on kuitenkin joukkueen ainut voitto liigassa yli kahteen kuukauteen. 12 viimeisimmän liigapelin saldo on 1-6-5. Heinäkuun viidestä pelistä MyPa saalisti vain kolme tasapelipistettä. Hurja alkukausi kannattelee joukkuetta vielä liigan keskikastissa, mutta ihme on sulamassa. Tätä menoa MyPa joutuu taistelemaan vielä sarjapaikastaan.

KuPS on puolestaan hankkinut kahdeksasta viime pelistään 13 pistettä. Kuopiolaiset ovat jo liigakauden osalta samassa pistetahdissa kuin viime kaudella tähän aikaan. Tätä menoa on vain ajan kysymys, milloin KuPS jättää sarjan jumbopaikan taakseen ja alkaa ohittaa huonovireisempiä joukkueita.

MyPan, Hakan ja monen muun harmiksi KuPS ei ole ainut petraaja. Jaro on napsinut jo pitkään pisteitä samaa tahtia kuopiolaisten kanssa. Honka on saavuttanut jälleen hyvän kesävireen ja kirii kovaa vauhtia kohti mitalisijoja.

Ja mitä voisikaan sanoa Vaasan Palloseurasta? Vepsu on ollut viimeisten 11 kierroksen ajan liigan kovavireisin joukkue. Jos vaasalaiset olisivat tehneet saman heti kauden alussa, otsikot olisivat olleet suuria ja hehkutus melkoista. Nyt VPS:n hyvä vire on mennyt useimmilta ohi.

Sarjamuotoinen joukkueurheilu on siitä raakaa puuhaa, että siinä keskikauden menestyksestä ei usein saa sellaista tunnustusta kuin ansaitsisi. Alkukauden menestyksen tunnistavat kaikki, sillä se näkyy suoraan sarjataulukosta. Monesti joukkueet saavat tunnustusta alkukaudesta vielä senkin jälkeen, kun sen hyvä jakso on jo ohi. Keskikauden hyvää virettä joutuu sen sijaan kaivamaan toisinaan taskulaskimen kanssa.

Laitan tähän loppuun Veikkausliigan sarjataulukon ilman ensimmäistä kahdeksaa kierrosta. Tasapisteissä olevat seurat ovat sattumanvaraisessa järjestyksessä, koska en ole jaksanut laskea maalieroja.

VPS 21
Honka 20
IFK 19
Inter 17
KuPS 16
Jaro 16
TPS 16 (Pelannut yhden matsin muita vähemmän)
Haka 15
HJK 15
Lahti 12 (Pelannut yhden matsin muita enemmän)
JJK 11
MyPa 8

Huomionarvoisinta tässä taulukossa on edelleen tasaisuus. Yksikään joukkue ei ole viimeisen 11 kierroksen aikana onnistunut saalistamaan normaalisti mestaruuteen vaadittavaa kahta pistettä per peli. Ja vain yksi joukkue (MyPa) on hankkinut peleistä keskimäärin vähemmän kuin yhden pisteen.

Isossa kuvassa tämä pätee myös koko Veikkausliiga-kauteen. Sarjaa johtavan Interin pistekeskiarvo on 1,84. Viimeisenä olevan KuPSin taas 1,00. Sarja on kauttaaltaan niin tasainen, että suurin ero peräkkäisten joukkueiden välillä on kolme pistettä. Viisi parasta joukkuetta on kuuden pisteen sisässä ja viisi huonointa joukkuetta on kuuden pisteen sisässä.

Mitä se tarkoittaa käytännössä? Sitä että jos joku joukkue pelaa seuraavat kymmenen kierrosta erityisen hyvin tai huonosti, se näkyy suoraan sarjataulukossa. Piilopärjäämisen ja alkukauden meriiteillä ratsastamisen aika alkaa olla ohi.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: