Kirjoittanut Lari Vesander | elokuu 1, 2012

Ertuğrul Sağlam – kunnian mies

Bursasporin valmentaja Ertugrul Saglam on jättänyt suurseura Besiktasin taakseen kahdesti. Ensin pelaajana kyyneleet silmissään ja myöhemmin valmentajana pää pystyssä.

Syksyllä 2008 kaiken olisi pitänyt olla Besiktasissa hyvin. Seura oli sijoittunut edellisenä vuonna kolmanneksi sarjassa ja vaikutti valmiilta parantamaan sijoitustaan. Kuuden liigapelin jälkeen joukkue oli edelleen Super-liigassa ilman tappiota.

Kaikki ei kuitenkaan ollut hyvin. Besiktasin karsiutuminen Uefa-cupin ensimmäisellä kierroksella oli herättänyt seurassa närää. Monet vaativat potkuja päävalmentaja Ertuğrul Sağlamille. Niitä ei ehtinyt kuitenkaan tulla. Kun seuran puheenjohtaja järjesti tapaamisen seuran entisen valmentajan Mircea Lucescun kanssa, Saglam veti omat johtopäätöksensä ja ilmoitti eroavansa.

”Otin tämän työn vastaan kunnian miehenä. Hoidin pestiäni kunnian miehenä. Ja nyt, eroan työstäni kunnian miehenä”, Saglam totesi.

Saglamin päätös ei ollut helppo. Hänellä ja istanbulilaisseuralla oli paljon yhteistä historiaa. Besiktas oli hankkinut hänet vuonna 1994 riveihinsä 70 miljardilla liiralla. Se teki Saglamista Turkin jalkapallohistorian kalleimman pelaajan. Hyökkääjä vastasi Besiktasin panostukseen tekemällä maaleja. Kolmen ensimmäisen kautensa aikana Saglam teki Besitaksille 59 liigamaalia. Kaikkiaan hän maalasi Besiktasin väreissä 106 kertaavuosina 1994–2000.

Maalien lisäksi Saglam muistetaan Besiktasissa pyyteettömyydestään. Kun valmentaja John Toshack pyysi 185-senttistä Saglamia pelaamaan toppari, tämä ei ainoastaan tullut kentälle vaan suoriutui tehtävästään hyvin. Saglam vietti pelaajauransa huippuvuodet Besiktasissa, ja kun seura kauppasi hänet vuonna 2000 Samsunsporiin, Saglam ei pystynyt lopettamaan itkemistä lentokentällä.

Ja nyt hän oli lähtenyt Besiktasista uudelleen. Tällä kertaa omalla päätöksellään ja pää pystyssä. Jos Besiktasissa olisi tiedetty, mitä tuleman pitää, seura olisi luultavasti pitänyt Saglamista tiukemmin kiinni. Hänestä oli tuleva mies, joka horjuttaisi Istanbulin suurseurojen – Besiktasin, Fenerbachen ja Galatasarayn – kiveen hakattua valta-asemaa turkkilaisessa jalkapalloilussa.

Tämä tosin vaikutti melko kaukaiselta vielä siinäkin vaiheessa, kun Saglam ryhtyi toisen entisen seuransa Bursasporin päävalmentajaksi tammikuussa 2009. Seura oli erottanut kauden aikana jo kaksi päävalmentajaa huonojen tulosten takia, mutta Saglam oli tullut jäädäkseen. Hän käänsi Bursasporin kurssin välittömästi. Joukkue oli Saglamin alaisuudessa kahden kuukauden ajan voittamaton ja sijoittui lopulta sarjassa kuudenneksi. Ja se oli vasta alkua.

Kun kausi 2009–2010 oli tullut puoliväliinsä, Bursaspor oli Super-liigan kärjessä. Saglamia huhuiltiin Turkin maajoukkueen peräsimeen, mutta pesti annettiin lopulta Guus Hiddinkille. Se oli bursalaisten onni. Keväällä kaupungissa juhlittiin historiallista mestaruutta. Ensimmäisen kerran sitten 1980-luvun alun Turkin mestaruus oli mennyt pääkaupunkiseudun suurien seurojen ulkopuolelle.

Saglamin valmentajan kyvyt tiedettiin jo ennen mestaruutta. Hän oli johdattanut Kayserisporin Intertoto-cupin voittoon vuonan 2006, ja Uefa oli nimennyt hänet Champions-lehdessään Euroopan 20 lupaavimman managerin joukkoon.

Ja lupaava Saglam on edelleen. Hän on vasta 42-vuotias, eikä hänen menestysnälkänsä ole vielä tyydytetty. Hän haluaa kaataa Istanbulin suurseurat uudestaan, mutta juuri nyt hän haluaa edetä Euroopassa mahdollisimman pitkälle. Mestaruusvuoden jälkeen Bursaspor pääsi Mestareiden liigaan, mutta siellä tie katkesi alkulohkoon, josta jäi muistoksi vain viisi tappiota ja yksi tasapelipiste. Viime vuonna taas Anderlecht oli liian etevä Eurooppa-liigan viimeisessä karsintavaiheessa.

”Olemme keränneet kahden vuoden ajan kokemusta. Nyt kokemuksen hankkiminen ei enää riitä. Meidän pitää menestyä. Haluamme voittaa KuPSin ja edestä Eurooppa-liigassa lohkovaiheeseen”, Saglam sanoo.

Ollaan Keskuskentän uumenissa. KuPS-Bursaspor-matsin ennakkopressissä. Meno on kansainvälinen. Turkkilaista mediaväkeä on paikalla 12 henkeä, suomalaisia neljä – ja siinä luvussa on mukana Savon Sanomien kuvaaja.

Kaikesta näkee, että KuPS on astunut nyt astetta suurempiin ympyröihin. On tulkkia ja tv-kameroita. Erikoinen puoli tulkkaamisessa on se, että kun valmentaja puhuu kaksi minuuttia, tulkki tiivistää sanoman 15 sekuntiin.

Tulkin vieressä istuu toppari Serdar Aziz, joka yrittää näyttää jonkinlaiselta Sergio Ramosin ja Fernando Torresin risteytykseltä. ”Helppoja vastustajia ei olekaan. Olemme nähneet KuPSin pelaavan. Tiedämme, että heillä on hyviä ja taitavia pelaajia. Tästä tulee vaikea ottelu”, hän sanoo.

Azizin puheista saa sellaisen käsityksen, että Bursasporissa ei jätetään mitään sattuman varaan. Joukkueella on mukana oma kokki, eikä edes vieras alusta kelpaa selitykseksi huonosta tuloksesta. ”Emme ole tottuneet pelaamaan tekonurmella, mutta pelin jälkeen emme voi selittää tulosta alustalla. Siksi olemme harjoitelleet viikon ajan keinonurmella.”

Saglam on, kuten tapaan kuuluu, kohtelias. Hän kehuu Suomen ja Kuopion kauneutta, mikä on hyvä saavutus, kun ottaa huomioon, että joukkue on saapunut paikalle ehkä puoli tuntia ennen pressiä. Myös hänen mielestään KuPS on kova vastus. ”Meitä ei kiinnosta KuPSin sarjasijoitus. Tiedämme, että he ovat hyvä joukkue.”

Se miten kovana Saglam KuPSia pitää selviää, kun häneltä kysyy, miten suuri pettymys hänelle olisi pudota kuopiolaisille. Saglam naurahtaa ja sanoo turkkilaistoimittajille jotain, mikä saa heidätkin hymähtämään. Sitten tulee virallinen vastaus.”Jalkapallo on aina yllätyksiä täynnä. Mutta me emme anna KuPSille yllätysmahdollisuuksia.”

Se on yllättävän suora vastaus, mutta oikeastaan Saglam ei voisi vastata turkkilaistoimittajien edessä mitään muuta ja pitää selkäänsä suorana. Bursaspor ei voi mennä sattumien tai tekonurmen taakse. KuPSin on kaaduttava.

Heidän valmentajansa kunnia on taas pelissä.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: