Kirjoittanut Lari Vesander | elokuu 2, 2012

KuPS ja Puri tarttuivat mahdollisuuteensa

KuPS-Bursaspor 1-0

Kuopion Palloseura otti upean työvoiton turkkilaisesta Bursasporista. Joukkueen sankari oli alkukauden varjojen mailla vaeltanut laituri Sander Puri.

Europelit ovat niitä otteluita, joista unelmat ja muistot on tehty. Tämän pystyi aistimaan Keskuskentän yli 3 000 katsojasta, jotka taputtivat, huusivat ja kannustivat suosikkejaan eteenpäin turkkilaista Bursasporia vastaan. Ja millaisia muistoja heille olikaan tarjolla.

KuPS otti turkkilaisesta Bursasporista ikimuistoisen 1-0-voiton, eikä se tehnyt sitä tuurilla vaan työllä. ”Tämä voitto vaati kaikilta todella paljon töitä. Se on ainut tapa, jolla materiaaliltaan selvästi huonompi joukkue voi kaataa parempansa”, kuopiolaisten valmentaja Esa Pekonen totesi pelin jälkeen.

Pekosen oli kommentissaan oikeassa. Paperilla kuopiolaisilla ei pitäisi olla mahdollisuuksia Bursasporin maajoukkumiehiä ja miljonäärejä vastaan, mutta kun miljonäärit kiukuttelevat ja altavastaajat ravaavat ja raatavat niska limassa yhteisen asiansa puolesta, ero muuttuu yhtäkkiä huomattavasti pienemmäksi. Yhtäkkiä altavastaajalla on mahdollisuus.

Bursaspor-peli alkoi kuten ennakkoasetelmiltaan selvillä otteluilla on tapana. Ennakkosuosikki myllytti ensimmäiset 15-20 minuuttia, mutta kun KuPS kesti tämän, peli tasaantui. KuPS sai itseluottamusta ja turkkilaiset alkoivat turhautua omaan saamattomuuteensa. Lopulta avausjakson paras paikka siunaantui Aleksi Paanaselle, joka ohjasi jakson viimeisestä tilanteesta pallon niukasti maalin yli. Ja sitten oli toisen jakson vuoro.

Europelit eivät ole pelkästään pelejä, joissa tehdään historiaa. Ne ovat myös otteluita, joissa vanhat synnit annetaan anteeksi. Tästä nähtiin täydellinen esimerkki 73. minuutilla, kun Miikka Ilo sai hankittua KuPSille vapaapotkun rangaistusalueen reunalta. Antti Hynynen antoi vapaapotkun sisäänpäin kiertävänä keskityksenä, joka jäi pomppimaan Bursasporin maalin eteen kuin flipperinkuula.

Lopulta pallo päätyi vierasjoukkueen puolustajan pään kautta takatolpalle. Siellä vaani KuPS-laituri Sander Puri, joka venytti jalkansa palloon. Sen jälkeen kaikki tapahtui kuin hidastetussa elokuvassa. Pallo osui tolppaan ja alkoi vieriä maalia kohti kuin kipinä sytytyslangassa. Ja kun se pääsi perille, koko Keskuskenttä räjähti.

Yli 3 000-päisen yleisön huuto symboloi korviintuntuvasti tekeillä ollutta jymypaukkua. Johtomaalin jälkeen katsojat kannustivat esimerkillisesti kotijoukkue sen puolustustaistelussa, joka tuotti toivotun tuloksen. Bursaspor ei saanut vierasmaalia. Itse asiassa tasoitus ei ollut lähelläkään. KuPS sen sijaan sai hienon ja historiallisen voiton.

Ja samalla koko alkukauden ajan varjojen mailla vaeltanut Sander Puri sai kuopiolaisilta kaikki syntinsä anteeksi. ”Minulla oli ongelmia alkukaudesta. Oli pelilupasotku ja sitten otin tyhmän punaisen kortin. Sen jälkeen olen tullut takaisin askel askeleelta. Tunnen olevani koko ajan paremmassa kunnossa”, Puri totesi pelin jälkeen. ”Tänään sain mahdollisuuden ja tartuin siihen”, hän jatkoi. Nuo sanat kuvasivat hyvin niin Purin maalia, peliesitystä kuin koko joukkueen suoritusta. KuPS toden totta tarttui Keskuskentällä tilaisuuteensa.

”Onnittelen KuPSia hyvästä pelistä. Heillä on nyt paremman mahdollisuudet seuraavassa osaottelussa”, Bursasporin valmentaja Saglam totesi. ”Meillä on viikko aikaa valmistautua seuraavaan peliin. Luotan siihen, että saamme hyvän tuloksen ja menemme jatkoon.”

”Tämä on Daavid-Goljat-taistelu, mutta me luotamme itseemme”, valmentaja Esa Pekonen veisteli ottelun jälkeen. Se oli osuvasti sanottu. Ja jos Daavid haluaa kaataa Goljatin, sen täytyy pystyä ensin horjuttamaan tätä. Siinä mielessä KuPS otti Keskuskentällä eurohaaveidensa kannalta pakkovoiton.

Jos altavastaaja haluaa otteluparista jatkoon, sen on yllätettävä ensimmäisessä osassa. Koska silloin yllättäminen on helpompaa. Vastustajan tuntuma on heikompi ja altavastaaja vieraampi. Parhaassa tapauksessa pelialustakin on outo ja ennakkosuosikin takki repsottaa sopivasti auki. Jos näillä lähtökohdilla ei pysty yllätykseen, niin se ei onnistu toisessa osassakaan, kun vastustaja tuntee joukkueen metkut paremmin.

KuPS ja Maccabi. Inter ja Twente. JJK ja Stabaek. HJK ja Schalke. KuPS ja Gaz Metan. Viime vuosien suomalaisyllätykset on rakennettu avausosassa. Osa niistä ei kestänyt loppuun saakka, mutta se ei poista sitä tosiasiaa, että yhden pelin ajan altavastaaja yllätti suosikin housut kintussa. Niin täytyy tehdä, jos mielii jatkoon.

Ja juuri niin KuPS teki. Nyt jättiläinen huojuu, mutta kaatamiseen tarvitaan vielä toinen täydellisesti onnistunut isku.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: