Kirjoittanut Lari Vesander | elokuu 13, 2012

SJK:n tärkeä päätös

Seinäjoen Jalkapallokerho teki sen mihin useimmilla Veikkausliigan seuroilla ei ole varaa: se antoi valmentajalleen potkut. Nyt Seinäjoella pitäisi malttaa pitää pää kylmänä ja välttää valmentajavalintojen yleisimmät virheet.

Kun MyPa laittoi syyskuussa 2009 päävalmentajan paikkansa vapaaseen hakuun, ratkaisua pilkattiin futispiireissä. Esimerkiksi Futis+-ohjelman alussa kuvaussihteeri oli täyttämässä hakupapereita, ja valmentajakommentaattorit Pasi Rautiainen ja Keith Armstrong naureskelivat vieressä.

Vitsi ei ollut oikein osuva. Jalkapallomaailman valmentajavalintaprosessissa on paljonkin koomisia piirteitä, mutta ne liittyvät ennen kaikkea perinteiseen valmentajan palkkaustapaan. Sellaiseen, jolla Rautiainen ja Armstrong ovat yleensä saaneet omat hommansa.

Lopulta valmetajahakuprosessi MyPa oli se, joka nauroi viimeiseksi. Nyt, kolme vuotta nimitysprosessin jälkeen on helppo sanoa, että seura onnistui urakassaan erinomaisesti. Seura on Toni Korkeakunnaksen johdolla onnistunut sekä parantamaan menestystään että karsimaan menojaan. Korkeakunnas on suurin syy siihen, että MyPa pelaa ensi kaudellakin Veikkausliigassa ja pärjää siellä tällä hetkellä hyvin.

MyPan nimitysprosessi tuli mieleeni, kun Seinäjoen Jalkapallokerho teki tänään sen, mihin juuri millään Veikkausliiga-seuralla ei ole varaa ja ilmoitti erottaneensa valmentaja Christoffer Kloon. Koska Kloon seuraajaa ei ole vielä nimitetty, on luultavasti hyvä muistuttaa perinteisen valmentajavalintaprosessin sudenkuopista, jotka MyPa onnistui aikoinaan väistämään. Simon Kuper ja Stefan Szymanski listasivat näitä epäkohtia kirjassaan ”Why England Lose”. Tiivistän nyt kaksikon viisi keskeisintä pointtia uuden valmentajan valintaprosessin virheistä:

1. Uusi valmentaja palkataan hullussa kiireessä
Headhuntteri Björn Johansson sanoi, että ”normaalissa bisneksessä” uuden työntekijän löytäminen johtotehtäviin kestää keskimäärin viisi kuukautta. Jalkapallossa joukkue löytää uuden valmentajan yleensä muutamassa päivässä. Pidempi harkitseminen tulkitaan usein heikkoudeksi.

2. Haastattelut ovat pintapuolisia
Bisnespuolella uusi pomokandidaatti kirjoittaa yleensä bisnessuunnitelman, esittelee sen ja käy läpi vielä monta haastattelua. Jalkapallossa seura soittaa valmentajan (tai tämän agentin) kännykkään ja tarjoaa työtä.

3. Uusi valmentaja on aina entinen pelaaja
Kuperin sanoin: ”Uusi valmentaja on jokseenkin aina valkoihoinen, maltillisella hiustyylillä varustettu 35-60-vuotias entinen ammattipelaaja. Joukkueet tietävät, että jos he valitsevat jonkun tuollaisen, heitä ei syytetä liikaa vaikka valinta menisi pahasti puille, koska he epäonnistuivat perinteisellä tavalla.” Tarvitseeko valmentajan olla automaattisesti menestynyt entinen pelaaja? José Mourinho ei luultavasti tienannut penniäkään vähäpätöisellä pelaajaurallaan. Arrigo Sacchi ei pelannut ollenkaan. Hän totesi valmentajan pestin ja peliuran yhteydestä: ”Ei tarvitse tehdä uraa hevosena, että voi olla hyvä ohjastaja.”

4. Valittu valmentaja on alikoulutettu
Tämä liittyy tiiviisti edelliseen kohtaan. Monessa seurassa uskotaan, että hieno pelaajaura paikkaa puuttuvat koulutukset ja lisenssit. No, eihän sitä ajeta ajokortillakaan…

5. Uusi valmentaja palkataan koska hän pystyy aloittamaan heti tai koska hän sai äskettäin hyviä tuloksia
Steven McLaren valittiin aikoinaan Englannin päävalmentajaksi, koska hänen joukkueensa Middlesbrough oli selvinnyt Uefa-cupin finaaliin juuri silloin, kun valintaprosessi oli käynnissä. Jos prosessi olisi jatkunut hetken pidempään, McLarenia ei olisi valittu, sillä Boro hävisi tuon finaalin 4-0. Valmentajaa palkatessa pidetään tärkeänä, että uusi valmentaja on kotimainen, heti saatavilla ja että hänellä on ”nostetta”. Tämä johtaa toisinaan surkuhupaisiin kandidaattilistoihin. Englannin vuoden 1996 päävalmentajaehdokkaat olivat: Bryan Robson, Frank Clark, Gerry Francis ja valituksi tullut Glenn Hoddle. Kaikilla heistä oli nostetta tuolloin, mutta nyt he ovat lopettaneet uransa. Kenenkään viimeisin seuratyönantaja ei pelannut Valioliigassa.

Seinäjoella kannattaisi vetää nyt hetki henkeä, sillä SJK:lla on Ykkösen statuksestaan huolimatta lähes kaikki valtit käsissään. Pohjalaisseuralla on nimittäin, jotain mitä monella liigaseurallakaan ole. Toisin sanoen sillä on rahaa, eikä se pelkää käyttää sitä. Tämä tarkoittaa pikiä sopimuksia sekä valmentajalle että pelaajille.

Epävarman talouden aikoina SJK on monelle suomalaisvalmentajalle houkutteleva työpaikka, varsinkin kun joukkueella on oikeasti menestymismahdollisuuksia. Joukkueella on ensi kaudella hyvät saumat nousta liigaan ja vielä paremmat todennäköisyydet säilyä siellä sinne kerran päästyään. Sellaiset suomalaisvalmentajat joiden cv:ssä liiganousu ja sitä seuraava puhdas säilyminen eivät näyttäisi hyvältä, ovat harvassa.

Kun tähän lisätään vielä se fakta, että todennäköisesti yksikään liigaseura ei ole potkimassa valmentajaansa ulos kesken kauden, pitäisi Seinäjoelle olla päteviä tarjokkaita jonoksi asti. Eikä näitä kavereita olla viemässä heti huomenna minnekään. Vaikka media ja fanit muuta väittäisivätkin, pahinta mitä SJK voisi nyt tehdä, olisi palkata Kloon seuraaja kauheassa kiireessä.

Valmentajan valinta on tärkeimpiä päätöksiä, mitä suomalaisseuroissa voidaan tehdä. Sen vaikutukset ulottuvat vuosien päähän. Jos SJK tekee nyt väärän valinnan, se hukkaa paljon aikaa ja rahaa. Siksi homma kannattaisi hoitaa nyt kaikessa rauhassa. Seurajohdon pitäisi nyt vain pitää pää kylmänä ja laittaa tarjokkaat käymään läpi kunnollisen työhakuprosessin. Näin ei ehkä ole jalkapallomaailmassa ollut tapana toimia, mutta MyPan tapauskin on osoittanut, että se joka nauraa viimeiseksi nauraa parhaiten.

Mainokset

Responses

  1. SJK:lla on vielä yksi hyvä syy olla hötkyilemättä: seuran tilapäisvalmentaja on alun perin urheilutoimenjohtajaksi nimitetty Keith Armstrong. Keke osaa tunnetusti valmentaa, joten joukkue ei joutunut huonoihin käsiin.

    Voi toki olla, että Kekestä tulee lopulta SJK:n päätoiminen valmentaja. Se voi hyvinkin toimia, jos hänellä vain riittää intoa. Nimittämisen ei pitäisi silti silloinkaan olla pelkkä läpihuutojuttu.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: