Kirjoittanut Lari Vesander | elokuu 18, 2012

Jäähyväiset kellarille

KuPS-FC Lahti 1-0

KuPS otti täydellisen ansaitun voiton passiivisesta FC Lahdesta. Maalintekijä Ilja Venäläisen lisäksi otsikot varasti itsensä katsomoon sylkenyt Hendrik Großöhmichen.

Jalkapallo on toisinaan hyvinkin oikeudenmukaista. Tämä nähtiin lauantaina Keskuskentällä, kun vaihtopelaaja Ilja Venäläinen tykitti pallon kulmapotkukuvion päätteeksi FC Lahden maaliin. Ottelu oli tuossa vaiheessa pelattu 80 minuuttia ja KuPSin osuma oli roikkunut ilmassa lähes yhtä kauan.

”Iljalle täytyy nostaa hattua”, valmentaja Esa Pekonen totesi pelin jälkeen. ”Hänen talvensa ja alkukautensa ovat olleet todella vaikeita selkävaivojen takia. Nyt hän on tehnyt meille kahdessa pelissä peräkkäin 1-0-voittomaalin vaihtomiehenä.”

Jos Venäläinen ansaitsi hatunnoston, niin samaa ei voinut sanoa vierasjoukkueesta. Lahtelaiset olivat tulleet Keskuskentälle roikkumaan köysissä. Vieraat alkoivat pelata aikaa jo ensimmäisen jakson puolivälissä. Erikoistilanteiden antaminen kesti ja taklausten jälkeen pelaajat jäivät nurmelle kieriskelemään.

Yllättävän pitkään näytti siltä, että vierasjoukkue palkittaisiin passiivisuudestaan tasapelipisteellä. Suurin syy tähän oli kotijoukkueen huono viimeistely. ”Maalien tekeminen on meille helkkarin vaikeaa. Yksi maali pitäisi saada aikaan vaikka perseellä, niin seuraava olisi helpompi tehdä”, laituri Miikka Ilo manasi pelin jälkeen.

Ilo oli mukana ottelun kuumimmissa hetkissä. Hän antoi maalin johtaneen kulman ja oli kirjaimellisesti sylkykuppina illan toiseksi eniten huomiota herättäneessä tilanteessa. Tapahtumaketju sai alkunsa, kun Ilo tuli maalipaikkaan murtautuessaan huitaisseeksi Hendrik Großöhmicheniä naamaan. Teko oli vahinko, mutta saksalaistopparin nenä aukesi tilanteessa ikävän näköisesti.

Verenvuodon nähtyään erotuomari Toni Pohjoismäki päätti antaa Ilolle varoituksen, joka täytti laiturin korttitilin. Ilo on seuraavassa ottelussa pelikiellossa. Tämän olisi luullut riittävän Großöhmichenille, mutta toisin kävi. Kun saksalainen pääsi pari minuuttia myöhemmin takaisin kentälle, hän etsi ensitöikseen Ilon ja kävi sylkäisemässä tämän päälle.

Teko ei jäänyt tuomaristolta näkemättä.  Pohjoismäki konsultoi hetken neljättä erotuomaria Teemu Soinia ja nosti sitten topparille punaisen kortin. Saksalainen ei sulattanut tuomiota alkuunkaan ja seuraavan reilun minuutin ajan Keskuskentän katsojat joutuivat seuraamaan, kuinka monta ihmistä tarvitaan raahaamaan raivostunut pelaaja pois kentältä ennen kuin hän vahingoittaa itseään ja lajiaan vieläkin enemmän.

Kun kattokerroksen sähkökatkosta kärsinyt saksalainen saatiin kentältä pois, ottelu oli entistä enemmän KuPSin hallussa. Ja parikymmenen minuutin ylivoiman jälkeen kotijoukkue sai vihdoin aikaan voittomaalin, joka riitti KuPSille ensimmäiseen liigavoittoon Lahdesta sitten vuoden 2001.

Viimeisen viiden minuutin aikana Lahtikin heräsi vihdoin pelaamaan. Lisäajalla lahtelaiset saivat pallon jo KuPSin maalin ylärimaan, mutta sen lähemmäs vieraat eivät tasoitusta päässeet. Joukkueella olisi varmasti ollut käyttöä niille minuuteille, jotka se oli hukannut kieriskelyyn ja viivyttelyyn ottelun aikana. Kun loppuvihellys soi, jossittelu oli kuitenkin turhaa. Lahti oli saanut juuri sitä, mitä se oli alusta asti kerjännyt.

Tosin loppuhetkien yksittäiset paikat antoivat valmentaja Tommi Kautoselle mahdollisuuden kehaista joukkuettaan. ”Loppu oli pelaajilta erinomainen taistelu. Loimme vajaalla kaksi tasoituspaikkaa. Joukkue osoitti tänään luonnetta”, Kautonen totesi. Arvoitukseksi jää mitä hän olisi sanonut, jos Lahti olisi saanut virallisesti aikaan edes yhden maalia kohti suuntautuneen laukauksen.

”Tulos imartelee vastustajaa. Koko matsi oli täysin meidän hallussamme. Vain maalit puuttuivat. Meidän olisi pitänyt tehdä 2 tai 3 maalia enemmän”, Miikka Ilo arvioi pelin jälkeen. Kotijoukkueen suurin tuhlaajapoika oli uusvanhahyökkääjä Dudu. Valmentaja Esa Pekonen ei kuitenkaan ollut huolissaan nigerialaisen ruudin kosteusprosenteista.

”Toki Dudu olisi voinut tehdä maalin, mutta hän liikkui ja hakeutui paikkoihin yhtä hyvin kuin kaksi vuotta sitten. Hän pelasi erityisesti Iljan kanssa hyvin yhteen. Maalien tuleminen on nyt vain ajan kysymys”, Pekonen totesi.

Pekonen oli oikeassa. Vaikka Dudun viimeistely oli heikkoa, niin hänen liikkumisensa oli erinomaista. Yhdessä Ats Purjen, Ilon ja Venäläisen kanssa nigerialainen pystyi aiheuttamaan Lahden puolustuspäässä jatkuvasti kaaosta. Hätähetkien herättämistä edisti koko joukkueen erinomainen prässi ja Paul Obiefulen ja Ebrima Sohnan erinomainen pallollinen peli keskikentän sydämessä.

Tämän päiväisellä joukkueella kuopiolaiset nousivat sarjassa kymmeneneksi ja jättivät samalla lopulliset jäähyväiset liigan kellarikerrokselle. Kun kolmannes sarjasta on pelaamatta, KuPSin nousu kahdeksan parhaan joukkoon ei näytä pelkästään mahdolliselta vaan myös todennäköiseltä.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: