Kirjoittanut Lari Vesander | syyskuu 11, 2012

TPS-paketti osa 2: Tie pois Turusta

Voidakseen hankkia hyviä pelaajia suomalaisella seuralla pitää olla kaksi tietä kunnossa. Ensimmäinen teistä tuo seuraan. Toinen vie seurasta pois.

Alkuvuodesta 2012 TPS:ssä eletään tulisilla hiilillä. HJK on iskenyt silmänsä joukkueen tärkeimpään pelaajaan Toni Kolehmaiseen. Klubi etsii kuumeisesti korvaajaa Saksaan lähteneelle Alexander Ringille. Kun Cheyne Fowler on siirtynyt Vaasaan ja Aki Riihilahti lopettanut uransa, tarjolla ei ole pelkästään avauspaikkaa vaan koko keskikentän johtajuus.

Urheilukielellä sanottuna se on iso ruutu. Jos tätä hankintaa ei saada kohdilleen, HJK:n mestaruusputki on vaarassa. Kyseessä on kauden tärkein siirto.

Toteutuessaan siirron vaikutukset olisivat järisyttävät. HJK sementoisi jälleen asemansa liigan suurimpana ennakkosuosikkina. TPS voisi puolestaan hyvästellä sarjan kärkisijat. Ilman Kolehmaista tulevasta kaudesta tulisi turkulaisille välikausi.

Eikä kyse ole pelkästään sijoituksista sarjataulukossa. Suomalaisessa jalkapalloilussa on oma ravintoketjunsa, jonka huipulla on HJK. TPS:ssä on totuttu kuitenkin siihen, että seura on pelaajamarkkinoilla niin suuri peto, etteivät helsinkiläisetkään sitä syö.

Nyt ei puhuta enää mitaleista. Nyt puhutaan seuraindentiteetistä. TPS on ollut jo parin kauden ajan säästökuurilla, mutta silti joukkueesta ei ole lähtenyt muualle Suomeen ainuttakaan sellaista pelaajaa, josta olisi tosissaan haluttu pitää kiinni. Eikä varsinkaan HJK:hon.

Pelissä on paljon ylpeyttä ja perinteitä. Keskustelupalstoilla seuran kannattajat kiroilevat mahdollisia myyntiaikeita.

On ollut aikoja jolloin TPS:stä on voitu vastata tällaisiin kyselyihin: ”Ei onnistu.” Ja sitten on sellaisia aikoja kuin nämä, jolloin seuran on tiedettävä pelaajiensa arvo ja oltava valmis myymään, kun heistä tarjotaan enemmän kuin arvonsa. HJK haluaa Kolehmaisen, ja edellisen kauden euromenestyksen ja pelaajakauppojen jälkeen raha ei ole ongelma.

Seurat neuvottelevat pitkään ja pääsevät lopulta yhteisymmärrykseen. Sovittu siirtosumma on merkittävä. Nyt pallo on Kolehmaisella. Hän pohtii hartaasti mitä sillä tekisi.

”Mietin tosi pitkään, pääni kääntyi moneen kertaan. Jossain vaiheessa olin jo päättänyt lähteä Helsinkiin, mutta kun siirto venyi, pohdin uudelleen”, Kolehmainen kertoo kauden alla Veikkaajassa. ”Puhuttuani ihmisten kanssa päädyin siihen, että siirtyminen ulkomaille onnistuu Turustakin.”

Kolehmainen jää. Lähteäkseen. HJK kääntää katseensa Honkaan. Kaupat Rasmus Schüllerista ja Demba Savagesta saadaan valmiiksi pikavauhtia. Honka tarvitsee rahoja voidaakseen viedä tulevan kauden lävitse. Sillä ei ole varaa sanoa ei. Sillä ei ole itse asiassa varaa edes siihen, että sen pelaajat sanoisivat ei.

Voidakseen hankkia hyviä pelaajia suomalaisella seuralla pitää olla kaksi tietä kunnossa. Ensimmäinen niistä on tie seuraan. Seuran täytyy hoitaa asiansa hyvin. Palkat on maksettava ajallaan. Valmennuksen on oltava kehittävää. Pelaajille on tarjottava mahdollisuuksia menestykseen, tarkoittaa se sitten mestaruutta, europaikkaa, cupin voittoa, vakinaista peliaikaa tai mahdollisuutta nuorten maajoukkuekutsuun tai parempaan siirtoon.

Mistä päästäänkin siihen toiseen tiehen. Se on seurasta pois vievä tie. Vanhemmilla pelaajilla se voi tarkoittaa sulavaa siirtymistä siviilihommiin toimistoon, valmennuspuolelle tai seuran yhteistyökumppanin leipiin. Nuoremmille pelaajille tuo tie on erilainen. Pienemmissä seuroissa tie tarkoittaa mahdollisuutta siirtyä suurempaan seuraan. Yleisesti ottaen tie tarkoittaa kuitenkin reittiä unelmaan: mahdollisuutta siirtyä ulkomaille. Koska jalkapallolla ei pääse Suomessa rikastumaan, ovat suomalaisseurat monelle jalkapalloilijalle ponnahduslauta suuremmille kentille.

Parhaat ja lupaavimmat pelaajat ovat yleensä myös kaikkein kunnianhimoisimpia. Heille on tärkeää, että ponnahduslauta ulkomaille toimii nopeasti ja kitkatta. Pelaajamarkkinat ovat arvaamattomat. Voi olla, että ensimmäinen kunnon mahdollisuus ulkomaansiirtoon jää viimeiseksi.

Ilkikurisen sanonnan mukaan parasta Turussa on Turusta pois vievä tie. TPS:ssä tuo tie on pidetty aina kunnossa. Seurasta parin viime vuoden aikana ulkomaille lähteneiden pelaajien lista on komea: Kasper Hämäläinen, Riku Riski, Roope Riski, Jere Uronen, Njazi Kuqi…

Elokuun lopussa listaan lisätään uusi nimi.

Toni Kolehmainen jäi TPS:ään, koska halusi siirtyä mahdollisimman nopeasti takaisin ulkomaille. Nyt nähdään, että hän teki oikean ratkaisun.

TPS:n kapteeniksi valittu Kolehmainen on myyty Norjaan, Hönefossiin. Toimitusjohtaja Casagrande sanoo kaiken tapahtuneen niin nopeasti, ettei Kolehmaiselle ehditty hankkia korvaajaa ennen hänen lähtöään.

Käytännössä se tarkoittaa, että Tepsissä on seuraavassa pelissä Kolehmaisen kokoinen aukko. Valmentaja Marko Rajamäki yrittää paikata aukkoa siirtämällä laitapakki Jarkko Hurmeen keskikentän pohjalle, mutta tämän jälkeen TPS:llä on Hurmeen kokoinen aukko puolustuksessa. Joukkueen peli on sekaisin. HJK hakee Kupittaalta pisteet maalein 1-2. Kolehmaisen kanssa ottelu olisi ollut voitettavissa.

Silti kukaan ei ole katkera. Kannattajat kiittävät Kolehmaista suurella lakanalla ja toivottavat hänet tervetulleeksi takaisin. Jopa keskustelupalstoilla tehdään samoin. Tämä on se ravintoketjun lokero, jossa suomalaiset tuntevat olonsa kotoisaksi.

”HJK:lla oli paljon investointirahaa käytössä. Heidän pitää käyttää sitä johonkin, eikä se ollut välttämättä huono homma, että sen kautta syntyi kotimaiset siirtomarkkinat”, Casagrande sanoo reilu viikko siirron jälkeen. ”Mutta näyttäähän se paremmalta, että meiltä lähdetään ulkomaille kuin HJK:hon.”

Veikkausliiga on myyntisarja. Täällä kyse ei ole siitä lähtevätkö parhaat pelaajat ulkomaille, sillä lähes aina he lähtevät. Petteri Forsell lähti IFK Mariehamnista Turkkiin, vaikka ahvenanmaalaiset olivat ensimmäistä kertaa historiassaan mukana mestaruustaistossa. Juhani Ojala lähti viime kaudella HJK:sta, vaikka joukkueen eurourakka oli kuumimmillaan. Tässä sarjassa jokaisella pelaajalla on hintansa. Jokainen on lähtökuopissa.

Jos seura hoitaa hommansa hyvin, se voi vaikuttaa siihen, milloin ja millä hinnalla pelaaja lähtee. Yleensä pystytään vaikuttamaan vain jompaan kumpaan. Jos myydään myöhemmin, hinta alenee. Jos myydään nyt, kausi kärsii. Näissä kaupoissa saavutetaan harvoin seuran kannalta murskavoittoja.

TPS:ssä tiedettiin ja tiedetään edelleen millainen merkitys Kolehmaisella on heidän pelaamiseensa. Loppukauden aikana tulee lisää hetkiä, jolloin hänen poissaolonsa näkyy joukkueen pelistä. Voi olla, että se maksaa TPS:lle pisteitä. Voi olla, että se maksaa sille jopa mitalin ja europaikan.

Se on kuitenkin se hinta, joka TPS:n täytyy maksaa strategiastaan. ”Meidän pitää osoittaa, että tätä kautta pääsee ulkomaille. Se osoittaa, että pyrimme menestymään, mutta emme hinnalla millä hyvänsä”, Casagrande sanoo.

Kaikkia voittoja ei kuitenkaan pysty lukemaan tulostaululta. Joskus voittaminen on sitä, että ei ole pakko myydä pelaajaa ja tämä jää seuraan. Seura pystyy vaikuttamaan hieman siihen milloin myy ja minne myy. Pelaaja pelaa joukkueessa vielä vajaan kauden ja takaa sille samalla sekä paremman sijoituksen sarjassa että paremman siirtokorvauksen, kun myynnin aika koittaa.

Kolehmainen lähtee Turusta parempana pelaajana kuin hän sinne tuli. TPS sai häneltä paljon. Kivuttoman lähdön ansiosta se saattaa joskus myös saada Kolehmaisen takaisin riveihinsä. Ja vielä tärkeämpää on se, että ponnahduslaudan toimiessa se pystyy jatkossakin houkuttelemaan riveihinsä kolehmaisia.

Se tarkoittaa, että strategia toimii. Kolehmainen ei vain jäänyt Turkuun lähteäkseen. Hän tuli sinne lähteäkseen. ”Me haluamme tänne niitä pelaajia, jotka ovat matkalla jonnekin ja ovat valmiita kehittämään itseään.” Kun sellaisia pelaajia hankkii, voi olla varma yhdestä asiasta: jos seura ja pelaaja hoitavat asiansa hyvin, pelaaja jatkaa lopulta matkaansa eteenpäin.

Nyt Kolehmainen on lähtenyt. Se tarkoittaa kahta asiaa. Turusta pois vievä tie on kunnossa – ja suomalainen jalkapallo on astunut taas askeleen eteenpäin.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: