Kirjoittanut Lari Vesander | syyskuu 15, 2012

Otteluanalyysi: Kuinka tahaton törmäilykomedia syntyy

TPS-tv:n kooste antaa mahdollisuuden pureutua KuPS-TPS-ottelun kahteen lahjana tulleeseen slapstick-maaliin. Molemmissa osumissa pääosaa esitti KuPSin maalivahti Mika Hilander.

0-1 maali (Video 1.04-1.12)

Vapapotku syvältä omalta puolustusalueelta voi olla vaarallinen vain, jos puolustava joukkue tekee siitä sellaisen. Tässä tilanteessa KuPS tekee juuri näin. Santeri Mäkinen on juuri loukkaantunut ja TPS pelaa vajaalla. Joukkueella on vain kolme pelaajaa vastustajan kenttäpuoliskolla KuPSin yhdeksää vastaan.

Lähtökohdat ovat KuPSin puolellam ja tilanne vain paranee. Vapaapotku paljastuu epätarkaksi. Kun pallo tulee puolustusalueelle, kolme lähintä pelaajaa ovat kuopiolaisia. KuPSilla on viisi kenttäpelaajaa ottamassa vaparia vastaan, eikä ilmapallosta ole taistelemassa ainuttakaan turkulaista. Ainut tilanteessa edes puolittain mukana oleva pelaaja on laitahyökkääjä Mika Ääritalo. (Kuva 2)

Jos tällaista tilannetta pitää vaarallisena, niin silloin vastustajan jokainen maalipotkukin saa puntit tutisemaan. Tämän pitäisi olla päivänselvä tilanne. Ilmainen ilmapallo KuPSille. Peliväline helpolla puskulla omille ja hyökkäystä vyöryttämään. Näin ei kuitenkaan käy, sillä maalivahti Mika Hilander ylipelaa tilanteen räikeästi ja kohtalokkaasti.

Hilander pitäisi pysytellä tällaisessa ylivoimatilanteessa maalillaan varmistamassa, ettei vahinkoa pääse tapahtumaan. Sen sijaan hän haluaa osallistua peliin. Hilander hiippailee rangaistusalueen rajalle ja huutaa puskuun valmistautuneelle Markus Joenmäelle, että ”minun on, minun on!”. Joenmäki olisi voinut syöttää pallon vajaan 10 metrin päässä olevalle Paul Obiefulelle, mutta Hilanderin huudon takia hän jättää helpon puskun tekemättä ja antaa pallon pompata. Sitten dominot alkavat kaatua.

Tähän väliin täytyy tehdä yksi asia selväksi. Kun maalivahti huutaa, että hän ottaa pallon, hänen täytyy olla varma siitä, että hän pystyy hoitamaan tilanteen. Nyt näin ei ollut. Hilander ottaa vaarattomassa tilanteessa turhan riskin. Tosin hän ei tajua tätä, koska hän on arvionut tilanteen täydellisesti väärin.

Pallo osuu maahan muutama metri rangaistusalueen ulkopuolella. Se on juuri se virhemarginaali, jonka laitahyökkääjä Mika Ääritalo tarvitsee toimiakseen. Kokenut laituri on haistanut tilanteen ja Hilanderin huuto toimii hänelle lähtömerkkinä.

Laitapakki Joni Nissinen on luultavasti puolustuslinjan pelaaja, joka on edes tiedostanut Ääritalon olemassaolon. Hilanderin huudon takia hän keskittyy kuitenkin Ääritalon sijaan siihen, että hän pysyy pois maalivahdin tieltä. Hilander ei kuitenkaan ole tulossa palloon. Hän on jähmettynyt rangaistusalueen rajalle.

Hilander ei ole huudollaan jäädyttänyt pelkästään Joemäkeä, vaan koko puolustuksen. KuPSin murskaava pelaajaylivoima murenee silmissä. Kun muut jarruttavat, Ääritalo kiihdyttää.  Yhtäkkiä Ääritalo on pelaaja, joka liikkuu. Ja toisin kuin Hilander, hän on arvioinut pallon lentoradan. (Kuva 3)

Hilander on tehnyt jo monta virhettä. Hän on arvioinut tilanteen väärin, pysäyttänyt huudollaan puolustuslinjan ja jäänyt paikalleen odottamaan palloa.  Hän ei ole estänyt vahinkoa, vaan varmistanut toimillaan sen syntymisen. Hilander on onnistunut kasvattamaan vaarattoman kukkupallon läpiajotilanteeksi, jossa hän on paikoillaan ja Ääritalo liikkuu täydellä vauhdilla kohti palloa.

Tässä vaiheessa puolustajatkin tajuavat tilanteen vakavuuden, mutta nyt on jo liian myöhäistä. Ääritalo nikkaa pallon Hilanderin ohi ja laittaa sen sitten tyhjään maaliin.  (Kuva 4)

Tavallaan Ääritalo on maalinsa ansainnut. Hän tunnisti maalipaikan ja pelasi sen täydellisesti. Mutta hänellä ei olisi ollut mitään mahdollisuuksia, ellei Hilander olisi tuhonnut ulostulollaan ja huutelullaan koko oman joukkueensa puolustuspelaamisen.

1-3 maali (Video 6.23-6.35)

TPS:n kolmanteen maaliin johtava lähtee yhtä syvältä kuin ensimmäinenkin. Tällä kertaa tilanteen luo Dennis Okaru, joka haastaa Tero Taipaleen. (Kuva 6)

Vähemmän yllättäen parikymppinen nigerialainen on pallon kanssa nopeampi kuin nelikymppinen suomalainen. Taipale ei saa ajoissa apua, joten Okaru pääsee nousemaan rauhassa hyökkäyskolmannekselle. (Kuva 7)

Toppari Etchu Tabe höntyilee tilanteessa veltosti eikä osaa oikein päättää ottaisiko Okarua vai palloa vai vartioisiko keskellä viilettävää Roope Riskiä. Lopulta Tabe ei tee kunnolla mitään näistä. Lopulta hän tulee tukemaan Taipaletta, joka on sinnitellyt Okarun rinnalla sen verran hyvin, ettei tämä pääse mellastamaan aivan vapaasti. (Kuva 8)

Silti Taipaleen ja Taben panoksen voi unohtaa hetkeksi. Sen voi unohtaa siksi, että tässä luodaan vain tilanne. KuPSin boksiin vierivä pallo on sekä Hilanderin että Atte Hoivalan otettavissa. Maali syntyy siitä, mitä Hilanderin ja Hoivalan välillä tapahtuu – tai pikemminkin ei tapahdu. (Kuva 9)

Nyt ei ole oikeastaan kyse enää edes siitä huutaako Hilander vai ei. Jos hän ei huuda, kuten videon perusteellaa vaikuttaisi, niin virhe on jälleen täysin hänen omansa. Jos hän huutaa ja Hoivala ei reagoi siihen, se on suoraa seurausta siitä, mitä Hilander sai huutelullaan aikaan ensimmäiseen maaliin johtaneessa tilanteessa.

Puolustuslinja ei enää luota Hilanderiin. Hoivala juoksee täyttä vauhtia kohti Hilanderia. Tämä voisi pelata tilanteen varman päälle ja syöksyä vangitsemaan pallon. Sen sijaan hän yrittää purkupotkua, joka pamahtaa suoraan päin Hoivalaa. (Kuva 10)

Miehet törmäävät toisiinsa kuin 1930-luvun mykkäkoomikot (Kuva 11) ja seuraavat sitten sammakkoperspektiivistä kuinka Roope Riski laittaa pallon tyhjään maaliin (Kuva 12).

Jälleen maalintekijä haistoi puolittaisin paikan ja orastavan paniikin, mutta taas kerran Hilander teki likaisen työn vastustajan puolesta.

Toki otteluvideo paljastaa paljon muitakin ongelmia KuPSin pelistä. Löysäilyä ja huonoa asennetta. Tilanteiden kesken jättämistä. Lisäksi ei voi ihmetellä, miksi Etchu Tabe lähettää toistuvasti pitkiä palloja Jani Tanskan vartioimalle Dudulle, kun KuPSilla on keskikentällä Kärkkäinen, Sohna ja Obiefule TPS:n Rasimusta ja Eribaa vastaan.

TPS ansaitsi pisteensä. Se tahtoi niitä ja taisteli niiden eteen. Mutta KuPS ja Hilander tekivät turkulaisten urakan kohtuuttoman helpoksi.

Mainokset

Responses

 1. Tietyllä tavalla symppaan Hilanderia, sillä tein itse junnumaalivahtina samoja virheitä. Luulin, että rangaistusalueen hallitseminen tarkoittaa sitä, että minun pitää singahdella mahdollisimman pitkälle vastaan. Kommunikoinnissani puolustuksen kanssa oli karmaisevia puutteita, jotka johtivat pari kertaa jopa omaan maaliin.

  Oikeasti maalivahti hallitsee boksia kommunikoimalla. Hän ennalta ehkäisee tilanteita organisoimalla puolustuksen. Hänen ei tarvitse tulla hakemaan jokaista palloa rankkarialueen rajoilta vaan hän voi ohjata puolustajia tekemään niin.

  Jos maalivahti ei pysty tähän, on samantekevää kuinka pitkä hän on. Pelillisesti hän kutistuu kääpiöksi. (Tämän tajuaa viimeistään siinä vaiheessa, kun puolustajan syöttö taaksepäin leijuu oman pään yli verkkoon.)

  KuPSilla on yksi maalivahti, joka pystyy hallitsemaan boksia. Hänen nimensä on Joonas Pöntinen. Joukkueen kannattaisi käyttää loppukausi sen selvittämiseen, onko Pöntisestä ykkösvahdiksi Veikkausliigassa. Jos ei ole, niin seuralla on ensi kaudeksi edessään uuden maalivahdin värvääminen.

 2. Ihan hyvää analyysia. En nyt jaksa enää kelailla tuota surunäytelmää uudelleen, mutta eikö 1-3 maalissa Taipale lopulta pysynyt sen verran Okarun vauhdissa mukana, että hän lopulta ”syötti” tuon boksiin vierivän pallon? Käsittämätön tökkäisy tai sen suuntaus noin kokeneelta pelaajalta, jolla tavallaan pelasi Riskin läpi.

  Hilander ei tosiaankaan ole liigamaalivahdin tasolla ja Kupsin pelejä seuranneet ovat tätä toitottaneet eri foorumeilla jo kauan, joten on aivan käsittämätöntä, miksi Pekonen antaa hänen jatkuvasti toilailla kentällä. Tosin ei kai tätä kaikkea sekoilua voi yhden pelaajan harteillekaan kaataa. Koko Kups lienee ihan sekaisin tällä hetkellä.

  • Taipale sinnitteli sen verran hyvin mukana, että Okaru ei päässyt mellastamaan vapaasti. Videon perusteella näyttää siltä, että pallo lähtisi boksia kohti Tepin jalasta, mutta varma en voi olla. Se selittäisi sen, miksi Hilander ei ota palloa käsiinsä.

   Pekonen on pyörittänyt jo parin kauden ajan erikoista maalivahti rulettia. Mikko Vilmusessa KuPSilla oli varma ja voittava vahti, mutta jostain syystä seurassa luotettiin enemmän Hilanderiin. Tunnetuin seurauksin.

   Siitä olen samaa mieltä, ettei koko TPS-sekoilua voi kaataa yhden miehen niskaan. Noissa kahdessa maalissa Hilanderin rooli vain on silmiin pistävän suuri ja osumien syy-seuraus-suhde niin selvä, ettei sitä oikein voinut jättää huomiottakaan.

 3. Silmiinpistävää oli myös Taben sijoittuminen pelin aikana. Tässä ensimmäisessä(kin) tilanteessa hän on aivan liian ylhäällä ottamassa Hyyrystä(?) ja sen takia Joenmäki joutuu paikkaamaan häntä, jolloin topparit juoksevat ristiin. Näin ei saisi todellakaan tapahtua. Uskomatonta. Toisaalta Hyyrynen pelasi läpi pelin todella järkevästi, kun huomasi Taben seuraavan häntä joka paikkaan. Tilaa syntyi todella paljon Taben taakse ja kuopiolaisten puolustus näytti puulaakitasoiselta.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: