Kirjoittanut Lari Vesander | syyskuu 23, 2012

Pöntinen pelasti pisteet KuPSille

KuPS-MyPa 2-0

KuPS otti elintärkeän kotivoiton MyPasta. Kotijoukkueen sankari oli maalivahti Joonas Pöntinen, joka esti paraatipelastuksellaan vieraiden tasoituksen viisi minuuttia ennen loppua.

Kulminaatiopiste. Millään muulla nimellä KuPS-MyPa-pelin loppuhetkien tapahtumia ei voi kutsua. Dominot alkoivat kaatua 85 minuutin pelin jälkeen, kun kotijoukkueen kapteeni Pyry Kärkkäinen lähtee tavoittelemaan palloa. KuPS johtaa 1-0. Kärkkäinen on tehnyt avausmaalin puolisen tuntia aiemmin.

Nyt hän tekee kuitenkin karmean virheen. Kärkkäinen arvioi pallon lentoradan väärin. Peliväline ajautuu vielä viime kaudella KuPSissa pelanneelle Olajide Williamsille, jolla on tuhannen taalan paikka pelin tasoittamiseen. Edessä on enää KuPS-vahti Joonas Pöntinen.

”Williams pääsi puolittain läpi ja laukoi yllättäen jo rangaistusalueen rajalta. Ei siinä voinut kuin laittaa kädet eteen ja toivoa parasta”, Pöntinen kertaa tapahtumia. Lopulta Pöntinen ei pelkästään torju Williamsin vetoa. Hän liimaa sen jäätävästi käsiinsä. ”Ei ollut suunnitelmana vangita palloa, mutta sinne se jäi”, maalivahti kommentoi paraatipelastustaan pelin jälkeen.

Seuraavassa hyökkäyksessä on MyPa-kapteeni Tuomas Ahon vuoro kääräistä paketti vastustajalle. Vaihtopelaaja Dudu kipittää Ahon palautuksen kiinni, ohittaa maalivahti Antti Kuismalan ja laittaa pallon tyhjään maaliin. Se on Dudun ensimmäinen osuma KuPSissa tällä kaudella ja samalla ottelun lopullinen ratkaisu. Aikaa Williamsin tilanteesta on kulunut korkeintaan minuutti.

Tuohon minuuttiin mahtui oikeastaan enemmän toimintaa ja jännitystä kuin sitä edeltäviin 85 minuuttiin. Keskuskentällä ei pelattu sunnuntaina enää pelkistä pisteistä vaan sijoituksista. MyPa yritti pitää mitalihaaveensa hengissä, KuPS puolestaan pyrki haalimaan pisteitä liigapaikkansa varmistamiseksi. Sellainen muuttaa pelin luonnetta. Suuret panokset tekevät pelistä tarkkaa. Silloin Williamsin ja Dudun paikkojen kaltaiset yksittäiset virheet nousevat arvoonsa. Useimmiten se, joka hyödyntää ne voittaa. Niin kävi tänäänkin.

KuPSin voitto ei ole erityisen viihdyttävä, mutta sen ei tarvitsekaan. Selviytymisessä ei jaeta tyylipisteitä. KuPS oli sunnuntaina kurinalainen ja taisteleva. Sillä reseptillä se pelaa liigaa ensi kaudellakin.

”Tämä oli sarjapeleistämme tasapainoisimpia. Peli muistutti sitä, mitä se on ollut cupin matseissa. Pitää näköjään olla riittävästi panosta, niin alkaa sujua”, valmentaja Esa Pekonen totesi.

KuPS teki kuuden pisteen eron viimeisenä olevaan Jaroon. Sen ansiosta joukkue voi hengittää jo hieman vapaammin. MyPalle tappio tarkoitti kolmannen sijan luisumista seitsemän pisteen päähän. Käytännössä joukkueen mitalihaaveet haudattiin sunnuntaina Keskuskentällä.

”Meidän tavoitteemme on mennä kuuden joukkoon. Se on pysynyt samana koko kauden”, maalivahti Antti Kuismala totesi. Siinäkin riittää vielä tekemistä, sillä kuudentena oleva, huimaan syysvireeseen äitynyt FC Lahti on MyPan kanssa tasapisteissä ja seitsemäntenä oleva VPS:kin vain pisteen päässä.

Ne sijat ratkeavat loppukaudella samalla tavoin kuin sunnuntain pelikin: pieniin asioihin. Ne eivät ole juuri nyt MyPan puolella. ”Teemme pieniä asioita huolimattomasti ja se ratkaisee otteluita”, Korkeakunnas totesi.

Keskuskentällä ratkaisijana toimi pienien asioiden lisäksi Joonas Pöntinen. ”Puolustuslinja toimi erittäin hyvin. Ei minun tarvinnut tehdä matsissa kuin kaksi torjuntaa”, hän kiitteli.

Mutta ei se määrä, vaan se laatu. Ei ihme, että Dudun maalin jälkeen KuPSin laitapakki ei rynnännyt maalin tehnyttä nigerialaista, vaan maalivahtiaan. Hän tiesi, kuka oli ratkaissut ottelun hetkeä aikaisemmin.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: