Kirjoittanut Lari Vesander | syyskuu 30, 2012

Analyysi: Mäkijärven täydellinen viimeistely

Honka voitti Suomen cupin finaalin Antti Mäkijärven maalilla. Analysoin nyt tilanteen hyödyntäen kuvakaappauksia Ylen tv-lähetyksestä.

Suomen cupin finaaliin tuomaroineesta Mattias Gestraniuksesta on puhuttu paljon kahden ulosajotilanteen osalta. Puhumme niistä seuraavassa jutussa lisää, mutta harvempi huomasi, että Gestranius oli mukana myös avausmaaliin johtaneessa tilanteessa. Tilanne lähtee liikkeelle siitä, kun KuPSin pelaaja rikkoo Nicholas Otarua keskikentällä (Kuva 1).

Tämä on selvä vapaapotkun paikka, mutta Gestranius tekee juuri niin kuin cup-finaalissa pitääkin tehdä. Hän miettii voiko hän palvella peliä paremmin jollain muulla ratkaisulla. Hän odottaa pääseekö Otaru jatkamaan pelaamista rikkeestä huolimatta. Kun vastaus on kyllä, hän antaa pelin soljua ja soveltaa hyötynäkökohtaa (Kuva 2).

Otaru pelaa pallon Moshtagh Yaghoubille, joka päättää laukoa reilusta 30 metristä. Laukaus on vaarattoman näköinen (Kuva 3). KuPS-vahti Joonas Pöntinen torjuisi sen todennäköisesti helposti. Hänen ei kuitenkaan tarvitse. Toppari Etchu Tabe blokkaa kudin. Pallo kimpoaa Taben jalasta korkeuksiin. Sitä on vaikea uskoa pallon leijaillessa KuPSin rangaistusalueen yllä, mutta olemme kolmen kosketuksen päässä ratkaisumaalista.

KuPSilla on tilanteessa ylivoima. Sillä on rangaistusalueella kaksinkertainen määrä pelaajia Honkaan verrattuna. Kyse ei kuitenkaan ole siitä kuinka monta pelaajia on, vaan siitä mitä he tekevät. Kuopiolaiset eivät tee oikeastaan mitään. Kaikki kupsilaiset odottavat, että Atte Hoivala hoitaa pallon pois boksista puskullaan (kuva 4). Hoivala kuitenkin epäonnistuu. Pallo pääsee pomppaamaan. Tilanteesta syntyy kaksinkamppailu, jossa Hongan Jussi Vasara on vahvempi.

KuPSin puolustus on jähmettynyt, ja Honka ottaa siitä täyden hyödyn irti. Ainut keltapaita joka reagoi edes jotenkin on Paul Obiefule. Hän tekee sen kuitenkin hölkkävauhdilla. Obiefule aavistaa oikein, että Vasara on pelaamassa pallon Henri Aallolle. Vasara nikkaa pallon yhdellä kosketuksella kohti Aaltoa. Koska Obiefule alkaa juosta vasta tässä vaiheessa, Aallolla on juuri sen verran tilaa ja aikaa, että hän ehtii syöttää pallon yhdellä kosketuksella Antti Mäkijärvelle. (Kuva 5.)

Mäkijärvi on täysin vapaana. Hän on hiipinyt keskelle KuPSin boksia ilman, että kukaan on kunnolla kiinnittänyt häneen mitään huomiota. Ja nyt on jo liian myöhäistä. Mäkijärven ympärillä on puolenkymmentä keltapaitaa, mutta he ovat kaikki 2-3 metrin päässä hänestä. Sen enempää tilaa hyvä pelaaja ei näissä tilanteissa tarvitse.

Keskikenttäpelaaja toimii ruuhkan keskellä kuin huippu-golfari. Hän valitsee arsenaalistaan sopivan ”mailan” (lue: potkun) ja laskee nopeasti, millaisen kierteen pallo tarvitsee. Lopputulos ei ole hätäkärkkäri vaan harkittu maailmanluokan viimeistely. Vaikka puolustajat ovat jo lähellä, kukaan heistä ei pysty katkaisemaan tarkkaa laukausta, eikä maalivahti Pöntisellä ole mitään mahdollisuuksia torjuntaan. (Kuva 6 ja pääkuva.)

KuPSille jäi tilanteessa paljon jossiteltavaa: Jos Tabe olisi antanut pallon mennä Pöntiselle. Jos Hoivala olisi voittanut helpolta näyttäneen pääpallon. Jos Obiefule olisi alkanut juosta puoli sekuntia aikaisemmin.

Yksi asia ei kuitenkaan jossitteluja kaipaa. Se on Mäkijärven viimeistely. Se oli täydellinen.

Mainokset

Responses

  1. LOISTAVA ANALYYSI!

  2. Kiitos. Illalla harmitti vietävästi, kun pendolinossa ei toiminutkaan netti. Nyt tuntuu kuitenkin siltä, että pieni viivästys koitui lukijoiden eduksi.

    Tiesin, että tavallisella otteluraportilla ei ole hirveästi käyttöä pelin jälkeisenä päivänä (varsinkaan kun halukkaat ovat voineet katsoa pelin tv:stä tai netistä). Sen takia minun piti keksiä jotain syvällisempää.

    Olisi mahtavaa päästä tekemään tällaisia analyyseja joskus liikkuvaan kuvaan. Koska se olisi sellaista urheilujournalismia, mitä 2010-luvulla kuuluukin tehdä.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: