Kirjoittanut Lari Vesander | lokakuu 22, 2012

KuPS hyvästeli kotiyleisön voitokkaasti

KuPS-VPS 2-1

KuPS päätti liigakauden kotiottelunsa voitokkaasti kaatamalla Vaasan Palloseuran. Tappio tarkoitti sitä, että vaasalaiset eivät mahdu liigassa kuuden parhaan joukkoon.

Jalkapallo on erikoinen peli. Yksittäisessä pelissä voi tapahtua melkein mitä tahansa, ja onnellakin voi olla suuri merkitys lopputulokseen. Tämä nähtiin, kun KuPS kaatoi viime hetken maalilla VPS:n. Vaasalaiset olivat hallinneet toisella jaksolla kenttätapahtumia, tasoittaneet pelin ja luoneet tukun paikkoja voittomaalin tekemiseen.

KuPSin maalivahti Joonas Pöntinen venyi kuitenkin kerta toisensa jälkeen vaasalaisten vetojen tielle. Ja kun vaasalaiset eivät käyttäneet paikkojaan, KuPS kaivoi voittomaalin maalinedusruuhkasta. VPS-vahti Juuso Kevari torjui ensin Jerry Voutilaisen yrityksen, mutta ei voinut enää mitään, kun Dudu tuikkasi paluupallon maalin edestä verkon perukoille.

Se oli illan rumin osuma. Ali Koljosen vaparimaali ja varsinkin Steven Morrisseyn tasoitus olivat lähes Eurogoals-tasoa. Koljonen pamautti pallon vapaapotkusta suoraan takaylänurkkaan, Morrissey puolestaan tasoitti pelin tunnin kohdalla kierrekudillaan, joka ei jättänyt Pöntiselle mitään mahdollisuuksia.

”Peksa sanoi ennen peliä, että anna vaparit. Ajattelin yrittää tilanteessa ylänurkkaan ja sinnehän se menikin”, Koljonen sanaili pelin jälkeen. Äskettäin KuPSin kanssa jatkosopimuksen tehnyt nuorukainen on yksi kuopiolaisten tulevaisuuden pelaajia. Hänelle kaavaillaan varmasti ensi kaudeksi aiempaa suurempaa roolia. ”Talvella harjoitellaan kovaa, jotta olen ensi kaudella 90 minuutin kunnossa”, Koljonen lupasi.

Kotivoitto jätti katsojille mukavan jälkimaun, mutta kokonaisuutena KuPSin kausi ei ollut onnnistunut.  Joukkue sijoittuu liigassa kymmenenneksi. Se on aivan jotain muuta, mitä joukkueelta odotettiin, ja sen tiesi valmentaja Esa Pekonenkin. ”Sijoitus ei ole hyvä, eikä iso osa peleistäkään ollut”, KuPS-luotsi sanoi.

Pekonen arveli, että KuPSin kauden esityksistä vain neljäsosa oli sitä mitä piti. Lähinnä onnistumiset osuivat cup-peleihin. ”Tämä on kuin kakun tekoa. Kuorrutus oli nyt kunnossa, mutta muuten kakku oli mätä”, Pekonen sanoi. Kuorrutuksen toivat onnistuneet europelit, mutta varsinainen kakku koostuu liigasta.

Siitä päästäänkin pitkän sarjan luonteeseen. Se on aivan erilainen kuin yksittäisen, joskus jopa sattumanvaraisen ottelun. Pitkässä sarjassa joukkue saa lopulta hyvin pitkälti sen mitä se ansaitsee. Tässä mielessä jalkapallo on hyvinkin oikeudenmukaista.

Tämä tiedettiin myös vaasalaisleirissä. VPS tähtäsi kuuden parhaan joukkoon, mutta KuPS-tappio tarkoitti sitä, ettei joukkueella ole sinne lopulta asiaa. Erityisen harmittavan tilanteesta tekee se, että joukkueella olisi ollut mahdollisuuksia parempaankin. ”Niin lähellä, mutta silti niin kaukana”, kapteeni Sebastian Strandvall totesi. ”Meillä oli kauden aikana monta hetkeä, jolloin olisimme voineet nousta kunnolla mitalitaisteluun. Hävisimme kaikki ne ottelut ja putosimme keskikastiin.”

Valmentaja Olli Huttunen oli samoilla linjoilla. ”Meillä oli tavoitteet korkeammalla”, Huttunen sanoi. Hän käänsi kuitenkin katseen tulevaisuuteen. ”Tämä kausi on ollut rakentamista tulevaisuutta varten. Joukkueeseen tulee jonkin muutoksia, ja ensi kaudelle tulemme vahvempina.” Kapteeni Strandvall tuki Huttusen näkemystä. Hän sanoi nähneensä viitteitä paremmasta jo nyt. ”Eteenpäin on silti menty. Jotain hyvää on rakenteilla.”

Liigassa varmistui maanantaina useampikin asia. Yllätysjoukkueet MyPa ja FC Lahti varmistivat paikkansa kuuden parhaan joukossa. TPS varmisti puolestaan pronssimitalinsa. HJK varmisti käytännössä neljännen peräkkäisen mestaruutensa kasvattamalla eron Interiin jo kolmeen pisteeseen.

Viimeisellä kierroksella suurin jännitys kohdistuu putoamistaisteluun. Kun Haka onnistui vihdoin voittamaan ja IFK Mariehamn nousi viimeisellä minuutilla tasoihin Jaron kanssa, lähtevät koskilaiset viimeiselle kierrokselle vain pisteen takamatkalta. Mitalit ja paikat kuuden sakissa on käytännössä jaettu, mutta putoamistaistelussa voi käydä kuinka vain – ja silti ansaitusti.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: