Kirjoittanut Lari Vesander | 31 tammikuun, 2010

Ghana Afrikan MM-toivo

Egypti voitti kolmannen peräkkäisen Afrikan mestaruuden. Afrikan toivo ensi kesän MM-kisoisa on kuitenkin finaalin hävinnyt Ghana.


Afrikan mestaruusturnaus päättyi jälleen Egyptin kultajuhliin. Nyt on hyvä katsoa turnausta taaksepäin ja miettiä, mitä siitä jäi käteen.

Togon tragedia: Ensin joukkueelle asetellaan ottelu sota-alueelle. Sinne vievän 2 000 kilometrin linja-automatkan päätteeksi joukkuetta ammutaan. Joukkueen apuvalmentaja, tiedottaja ja bussikuski kuolevat. Pelaajat ovat shokissa, ja maan hallitus kutsuu joukkueen takaisin kotiin. Ja ihan siltä varalta, että joukkue ei ole kärsinyt tarpeeksi, Afrikan jalkapalloliitto CAF sulkee sen pois kahdesta seuraavasta mestaruusturnauksesta ja mätkäisee sille vielä 50 000 dollarin sakot.  Harvassa paikassa viedään rahat ja henki ja heitetään vielä päälle vankilaan, mutta afrikkalaisille futispomoille mikään ei selvästikään ole mahdotonta.

Surkeat maalivahdit: Ghanalla, Egyptillä ja Gabonilla oli kisoissa kelpo kassarit, mutta osa molareista oli kolmosdivaritasoa. Kisoissa nähtiin pari aika käsittömätöntä hörppyä. Asiaa ei varsinaisesti auttanut sekään, että osalla joukkueista puolustus oli yhtä organistoitunut kuin Luandan liikenne.

Vielä surkeammat erotuomarit: Osa tämän turnauksen tuomareista ei olisi ehkä päässyt viheltämään edes sitä kolmosdivaria. Ja silloin kun erotuomarit eivät sekoilelet, avustavat päättivät ottaa roolia. Puolivälieräotteluissa Norsunluurannikolta hylättiin jatkoajalla täysin pätevä tasoitusosuma paitsiona. Heti seuraavassa pelissä Egyptille taas merkattiin maali, vaikka futisikoni Ahmed Hassanin vapari kimposi ylärimasta puoli metriä kentän puolelle.

MM-kisajoukkueiden heikot esitykset: Kamerun oli sekaisin kuin seinäkello. Algeria keskittyi enemmän valittamiseen ja vastustajien telomiseen kuin jalkapalloon. Nigeria oli vaisu, ja Norsunluurannikolla puolustaminen  loisti erikoistilanteissa poissaolollaan. Eikä ensi kesän MM-isäntämaa Etelä-Afrikka edes selviytynyt näihin karkeloihin.

Ghana näyttäisi tällä hetkellä olevan ainut Afrikan maa, jolla on oikeasti jotain annettavaa ensi kesänä – varsinkin kun joukkue saa mukaan vielä muutaman nyt sivussa olleen avainpelaajan. Egyptikin saattaisi MM-kisoissa pärjätä, mutta Algeria valitettavasti pudotti seitsenkertaiset Afrikan mestarit kisoista. Mutta jos joku kerää Fifalle adressia siitä, että taitavat faaraot pitäisi ottaa MM-kisoihin sikailevien algerialaisten tilalle, niin allekirjoitan sen epäröimättä.

Viihdyttävä futis: Tätä ei kannata unohtaa. Mestaruusturnauksen matseissa saattoi tapahtua ihan mitä tahansa. Esimerkiksi avausottelussa Angola meni 74. minuutilla 4-0-johtoon Malia vastaan. Sitten isänniltä loppui bensa, ja Mali sai hurmoksen päälle. Malilaiset iskivät viimeisen vartin aikana neljä maalia, ja peli päättyi tasan. Eikä draama vähentynyt siitä missään vaiheessa.


Jätä kommentti

Kategoriat